Svet
14 ogledov

"Driska, pa samo en WC"

Nemške bolnišnice so darovalce krvi pozvale h krvodajalski akciji, saj so v več Žurnal24 main
Nicoletta se spominja zmede v bolnišnici: "Bilo nas je dvajset v enem prostoru in novi so prihajali. Če še ne bi bila okužena z E. coli, bi se zagotovo okužila tam."

Epicenter izbruha okužb z bakterijo E. coli, zaradi katere je od 2. maja umrlo že 18 ljudi, je bil v Hamburgu. V Nemčiji se je skupaj okužilo okoli 2000 ljudi, četrtina med njimi je imela resne zdravstvene zaplete. O okužbah poročajo še iz desetih drugih evropskih držav, kjer so skupaj našteli 90 primerov pri ljudeh, ki so nedavno obiskali severno Nemčijo.

Bolnišnice v Hamburgu se trudijo zagotoviti zadostno število postelj za vse okužene, čeprav obstajajo prvi znaki, da se epidemija umirja. Mnoge paciente so zato poslali domov, nekateri med njimi so se vrnili nekaj dni pozneje s hujšimi simptomi.

Nemški mediji poročajo o prvem primeru ozdravitve bolezni z antibiotikom.

Ko se je Nicoletta Pabst prejšnji teden na svojem domu v Hamburgu zbudila z bolečinami v trebuhu in drisko, je ni pretirano skrbelo. Nekaj ur pozneje je v blatu odkrila kri in začelo jo je skrbeti. "Več dni smo brali strašne novice o izbruhu okužb z E. coli v naši regiji," je 41-letna gospodinja povedala v sobotnem intervjuju za AP. "Govorila sem z možem in takoj me je odpeljal v bolnišnico."

Ko sta Nicoletta in njen mož prispela na urgenco univerzitetnega kliničnega centra v Hamburgu, sta bila šokirana nad kaotičnimi razmerami. "Paciente, za katere so sumili, da so okuženi z bakterijo, so izolirali," se spominja Pabstova. "Ko sem prišla, je bilo tam že najmanj 20 ljudi in še novi so prihajali, mnogi z reševalnimi vozili."

Sanitarne razmere v bolnišnici so bile po njenih besedah obupne. "Vsi smo imeli drisko, na razpolago pa je bilo le eno stranišče za moške in eno za ženske ... popolna zmeda," je dejala. "Če še ne bi bila okužena z E. coli, bi se gotovo okužila tam," je dejala. Po treh urah čakanja so zdravniki Pabstovi dejali, naj gre domov, ker njena slika krvi ni kazala na odpoved ledvic.

Pabstovo je še naprej bolel trebuh in imela je krvavo blato. Stanje se ji je čez noč poslabšalo, naslednje jutro pa je bila že tako šibka, da ni mogla vstati s postelje, zato je njen mož poklical reševalno vozilo. Hospitalizirali so jo in namestili v sobo za izolacijo. Vstop vanjo so imeli le zdravniki in sestre, od glave do peta oblečeni v zaščitna oblačila, rokavice in maske.

Zdravniško osebje jo je spraševalo o hrani, ki jo je uživala v zadnjih dneh, otrokom pa so prepovedali odhod v šolo. V njeni družini ni zbolel nihče drug, "čeprav so jedli iste paradižnike, kumare in solato".

Četudi je sum padel na sveže paradižnike, kumare in solato, raziskovalci v laboratorijih še vedno niso identificirali vira okužb.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.