Svet
177 ogledov

Droge za posilstvo v vzponu

zabava, disco Žurnal24 main
Uporaba tako imenovane droge za posilstvo vse bolj narašča, opozarjajo Združeni narodi. To velja tudi za Slovenijo.

Ker se države uspešno borijo proti najbolj znani drogi za posilstvo rohypnolu, so začeli posiljevalci uporabljati druge, sicer zakonite substance, opozarja agencija za droge pri Združenih narodih.

Ketamin, ki se uporablja kot sredstvo proti bolečinam in je na voljo tudi v Sloveniji na recept, ter metadon, ki ga tudi pri nas uporabljajo za odvajanje od drog, sta postali priljubljeni sredstvi za omamljanje. Zaradi tega je postal boj proti kriminalcem, ki uporabljajo droge za posilstvo, težji.

Slovenija ni izjema
Pri nas je policija sredi januarja prijela 22-letnika, ki je preprodajal snovi za izdelavo droge za posilstvo po imenu GHB. Zmešana s pijačo nima okusa in žrtev sploh ne ve, kaj pije.

Konec lanskega leta pa smo v Žurnalu24 poročali o 19-letni študentki, ki je bila na zabavi v klubu Ultra, nakar je izgubila spomin. Zbudila se je v lastnem bruhanju in ko se je njeni prijateljici teden dni kasneje zgodilo nekaj podobnega, sta se skupaj s prijatelji lotili akcije Fuck the date rape drug. Delili so letake, ki so opozarjali na nevarnosti droge za posilstvo.

Slabi dokazi
Kot se je izkazalo pri 19-letni študentki, droga za posilstvo ne pušča sledov. Po nekaj urah izgine iz krvi, poleg tega pa ne nastanejo poškodbe, ki so običajne za posilstvo.

"Te droge onemogočijo upor žrtve in zato ne nasprotuje spolni aktivnosti, velikokrat se sploh ne spomnijo, kaj se jim je zgodilo," opozarja profesor Hamid Ghodse iz agencije za droge pri Združenih narodih.

Tudi slovenski strokovnjaki opozarjajo, da je največja nevarnost droge za posilstvo, da hitro "izpuhti“ iz krvi in izbriše spomin. "Pred dvema letoma sta dekle posilila dva fanta, najdena je bila sperma, a je zadeva na sodišču padla, saj ni mogla dokazati, da je bila omamljena. Fanta sta trdila, da je šla z njima prostovoljno," je ob primeru 19-letne študentke opozorila predsednica Belega obroča Vlasta Nussdorfer.

Kljub temu naj vsak, ki posumi, da je bil žrtev droge za posilstvo, takoj obišče ginekologa in obvesti policijo.

Preventiva
Še vedno velja, da je najboljša preventiva, da v lokalih ljudje ne puščajo polnih kozarcev brez nadzora. Če se odpravijo na plesišče ali stranišče in se nato vrnejo nazaj, naj ne pijejo več iz kozarca, razen če je bil ob njem ves čas kdo izmed prijateljev.

Prav tako naj ljudje v lokalih ne sprejemajo pijače iz rok neznancev, če pa pri prijatelju opazijo hude znake pijanosti, čeprav ni pil alkohola ali pa izredno malo, naj ga takoj odpeljejo k zdravniku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.