Svet
14 ogledov

Drogo tihotapili v silikonskih vložkih za nedrčke

droga, silikonski vložki EPA
Avstralska policija je zasegla za 640 milijonov evrov droge, ki je med zasvojenci poznana pod imenom "led". Tihotapci so jo med drugim poskušali skriti v pošiljko silikonskih vložkov za nedrčke.

Gre za enega največjih zasegov droge v avstralski zgodovini in za največji zaseg tekočega metil amfetamina sploh.

"Z ulic nam je uspelo izriniti 3,6 milijona odmerkov droge," je povedal avstralski pravosodni minister Michael Keenan.

Policija je aretirala štiri ljudi, ki naj bi bili organizatorji tihotapske združbe, ki je želela v Avstralijo pripeljati 720 litrov utekočinjene droge.

Tihotapske sledi so vodile do skladišča v Hong Kongu, kjer so aretirali eno osebo. 530 litrov utekočinjene droge pa so odkrili v skladišču v Sydneyu.

droga, silikonski vložki | Avtor: EPA EPA

Kriminalisti so aretirali še kitajskega državljana in dva državljana Hong Konga.Avstralski cariniki so sicer prvo pošiljko te droge, ki je prišla iz Hong Konga, zasegli decembra lani – šlo je za 190 litrov metil amfetamina.

Do smrti v zapor

"Ker je povpraševanje po teh drogi v Avstraliji zelo veliko, bodo organizirane kriminalne združbe z njo še naprej poskušale prodreti na naš trg," poudarja Keenan.

Avstralski pravosodni minister poudarja, da imajo dovolj dokazov, da vse aretirane obsodijo na dosmrtni zapor.

"To je tudi uničujoč udarec za organizirane kriminalce, ki tihotapijo "led", pokazali pa smo jim tudi, kaj se lahko zgodi, če poskušajo drogo pretihotapiti v Avstralijo," je še dejal Keenan.

Avstralija ima sicer s to drogo veliko težave. Po navedbah poznavalcev lahko povzroči psihoze in dolgotrajne psihološke težave. Prav tako jo povezujejo z nasilnimi napadi in ropi. V zadnjem času se je njena uporaba krepko povečala na območjih, kjer do sedaj z  drogami sploh niso imeli težav, predvsem na periferiji in odročnih območjih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.