Svet
12 ogledov

Drsi Ukrajina v državljansko vojno?

Pretep v ukrajinskem parlamentu
1/3
Reuters
V mestu na vzhodu Ukrajine naj bi proruski separatisti zadrževali 60 oseb. V kijevskem parlamentu pretep, Rusija znova pristavlja svoj lonček.

Danes so tudi v mestu Harkov na vzhodu Ukrajine protestniki razglasili neodvisno republiko in napovedali referendum o priključitvi Rusiji, podobno kot so včeraj storili v Donecku. V mestih Doneck, Harkov in Luhansk, kjer so proruski protestniki zavzeli tudi več vladnih poslopij, so oblasti v Kijevu napotile dodatne policijske specialne enote.

Oblasti so sicer sporočile, da so od proruskih separatistov znova prevzeli nadzor nad regionalnimi upravnimi zgradbami v Harkovu. Ukrajinski notranji minister Arsen Avakov je pred tem na svoji spletni strani sporočil, da so v Harkovu začeli protiteroristično operacijo in da je središče mesta zaprto.  V operaciji je bilo ranjenih nekaj oseb, okoli 70 so jih prijeli, izstrelili pa niso niti enega strela.

Drugačne pa so razmere v Luhanskem – po poročilih ukrajinske varnostne službe so proruski seperatisti v zgradbo, ki so jo zasedli, namestili eksploziv, tam pa z orožjem zadržujejo okoli 60 ljudi. Protestniki so te navedbe zanikali. "Nimamo eksploziva, ne talcev, Ne potrebujemo talcev, da bi dobili to, kar hočemo," je za Reuters dejal Anton, ki se je predstavil kot koordinator akcije protestnikov.

Ruse skrbi

Na nemire se je že odzvala Rusija. Menijo, da bi uporaba sile v mestih, kjer so proruski aktivisti zavzeli poslopja, Ukrajino lahko pahnila v državljansko vojno. "Pozivamo k takojšnjemu končanju vseh vojaških priprav, ki lahko sprožijo državljansko vojno," je v izjavi poudarilo rusko zunanje ministrstvo. Rusko zunanje ministrstvo je dodalo, da imajo informacije, da ukrajinske oblasti na jugovzhod Ukrajine, predvsem v Doneck, pošiljajo varnostne sile in prostovoljce iz nacionalne garde, pa tudi pripadnike skrajnega nacionalističnega gibanja Desni sektor.

Po trditvah Moskve v operaciji sodeluje tudi 150 "ameriških plačancev" ameriškega zasebnega varnostnega podjetja Greystone, ki so oblečeni v uniforme ukrajinskih specialnih enot, kar je vzrok za dodatno zaskrbljenost.

Davek med poslanci

Zaostrene razmere na vzhodu države so zahtevale svoj davek tudi med politiki. V ukrajinskem parlamentu v Kijevu je prišlo do pretepa med opozicijskimi nacionalisti in separatističnimi frakcijami, ki za zaostrene razmere krivijo drug drugega.

Pretep si lahko ogledate na tej povezavi.

Komentarjev 1
  • maresem 19:14 08.april 2014.

    Vas bo že Putin ohladil. Bebci.