Svet
21 ogledov

Druga obletnica vojne

Gori, obletnica, vojna, maša
1/6
Žurnal24 main
Gruzija in Južna Osetija sta pripravili ločeni slovesnosti, na katerih sta zaznamovali drugo obletnico petdnevne vojne med Gruzijo in Rusijo. Medvedjev nepričakovano v Abhaziji.

V gruzijskem mestu Gori in v glavnem mestu Južne Osetije Chinvali so prebivalci prižigali sveče in polagali cvetje žrtvam vojne.

Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili je ob tej priložnosti poudaril, da se bo gruzijski boj nadaljeval, dokler ne bo gruzijske zemlje zapustil zadnji okupator in dokler ne bo dosežena pravica za več sto tisoč gruzijskih državljanov iz različnih etničnih skupin.

Medvedjev nepričakovano v Abhaziji
Na dan obletnice je ruski predsednik Dmitrij Medvedjev prvič po vojni z Gruzijo nepričakovano obiskal drugo prorusko gruzijsko separatistično pokrajino Abhazijo. Podporo je izrazil obema regijama.

Na srečanju z vodjo Abhazije Sergejem Bagapšem je ruski predsednik poudaril, da odločitev za vojno v Gruziji ni bila lahka, vendar je dodal, da se je sčasoma izkazala za pravilno.

Dmitrij Medvedjev Sergej Bagap%C5%A1 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 



"Obstoj narodov Južne Osetije in Abhazije je bil ogrožen," je dejal Medvedjev in dodal, da bi bile razmere sedaj popolnoma drugačne, če se ne bi bili odločili za posredovanje v vojni.

Medvedjev je obljubil finančno pomoč obema regija, prav tako pa poglobitev odnosov na gospodarskem, političnem in varnostnem področju.

Vojno začela Gruzija

Po zaključku vojne je neodvisna preiskovalna skupina, ki jo je naročila EU, zaključila, da je vojno začela Gruzija z napadom na Chinvali v noči na 8. avgust 2008. Južni Osetiji je na pomoč takoj priskočila Rusija, ki je kasneje priznala neodvisnost obeh separatističnih pokrajin, Južne Osetije in Abhazije. Temu priznanju so sledile le redke države, zahodne države pa so rusko odločitev ostro kritizirale.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.