Svet
15 ogledov

Družbe vedele za napake

Kepe katrana, ki so jih našli na plaži Mississippija. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Ameriški preiskovalci so ugotovili, da naprava, s katero so poskušali preprečiti izlitje nafte v Mehiškem zalivu, ni bila primerna. Izkazalo se je tudi, da so družbe pred nesrečo vedele za napake.

Kot se je izkazalo po zaslišanju pred odborom spodnjega doma ameriškega kongresa, so družbe dokaze o tehničnih težavah na naftni ploščadi imele že nekaj ur pred nesrečo.

Predsednik odbora za energijo in trgovino Henry Waxman je dejal, da družbe - BP, Transocean in Haliburton niso zaustavile postopkov. Rezultat tega pa je enajst mrtvih delavcev in okoljska katastrofa.

Preiskovalci so tako odkrili štiri napake na mehanizmu za preprečevanje eksplozij. Tako je bila prazna baterija, ki bi lahko preprečila eksplozijo, odkrili pa so tudi razpoko, skozi katero bi uhajal metan.

Naprava je bila pomanjkljiva
Naprava, ki so jo vstavili nad vrtino, da bi preprečila iztekanje nafte v Mehiškem zalivu, je bila po navedbah ameriških kongresnih preiskovalcev pomanjkljiva.

Naprava iz več večjih zaklopk je imela hidravlično luknjo, so povedali po preučitvi dokumentov pri družbi British Petrolium (BP).

Prva zaslišanja
Na zaslišanju predsednika BP America Lamara McKaya in vodilnih mož podjetij Transocean ter Halliburton pred senatnima odboroma so le prenašali krivdo drug na drugega, senatorji pa so izkoristili priložnost, da pokažejo volivcem, kako jih posledice nesreče skrbijo.

Predstavniki naftne industrije trdijo, da je še prezgodaj za končne sklepe o tem, kaj je povzročilo nesrečo.

Medtem je ameriški predsednik Barack Obama predlagal novo zakonodajo, ki bi v skladu za nujno pomoč pri soočanju s posledicami razlitja nafte predvidevala 188 milijonov dolarjev.

Ameriška vlada namerava pokriti večino stroškov, ki jih je utrpela družba BP.

V eksploziji na naftni ploščadi Deepwater Horizon 20. aprila je umrlo enajst ljudi, v morje pa se izteka nafta.

(Foto: Reuters)



Vsi poskusi, da bi zaustavili odtekanje, do danes niso bili uspešni. Naftni madež je medtem že prispel do otočja, ki je del močvirja v širši delti reke Mississippi v zvezni državi Louisiani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.