Svet
736 ogledov

Družbeni omrežji uvajata novosti

mobilni telefon
Tako Facebook kot Twitter napovedujeta spremembe za uporabnike.

Facebook je potrdil načrte, po katerih bodo vsebine, ki jih bo prikazovala načrtovana nova ločena podstran za medijske vsebine, urejali novinarji. Doslej so o prikazu novic na Facebooku odločali računalniški algoritmi, ki so vsebino prikazovali med drugim na podlagi dejavnosti uporabnikov.

Vodja sektorja za novice pri Facebooku Campbell Brown je pojasnila, da bo ekipa novinarjev izbirala relevantne, odmevne in najpomembnejše novice. Vsebina, ki jo bodo ponudili uporabnikom največjega družbenega omrežja na svetu, bo sicer še vedno odvisna tudi od "signalov", ki jih ti pošiljajo z "všečkanjem" vsebin in drugimi dejavnostmi.

"Namen načrtovane storitve News Tab je zagotoviti personalizirano, močno relevantno izkušnjo za uporabnike," je dejala Brownova. Dodala je, da že oblikujejo majhno ekipo novinarjev, ki bo "izpostavljala prave zgodbe".

Facebook | Avtor: Profimedias Profimedias

Novost bodo vpeljali do konca leta

Nova podstran naj bi začela delovati do konca leta, tehnološki velikan pa naj bi medijskim podjetjem na leto plačal do tri milijone dolarjev v zameno za povzetke njihovih vesti, ki bi jih objavljal na njej. Med drugim naj bi Facebook že pristopil do vodstva medijskih hiš Washington Post, Bloomberg in Wall Street Journal.

Šef Facebooka Mark Zuckerberg je že aprila napovedal ločeno področje omrežja, ki bo posvečeno novicam. Prednost želijo dati kakovostnim in zaupanja vrednim novicam, je dejal takrat. Pri tem so pripravljeni sodelujočim medijem plačati za vsebino.

Facebook je v zadnjih letih večkrat spremenil svojo strategijo do medijev. Sprva je omrežje postajalo vedno bolj pomembna platforma za medije, da tako dosežejo svoje bralce, po ameriških predsedniških volitvah leta 2016 pa so začeli omrežju očitati deljenje lažnih novic.

Pri družbenem omrežju so zato najavili korenite spremembe ter dali več pomena na objave prijateljev in sorodnikov, zaradi česar so bili ob promet mediji. Sedaj pa so v prid medijem torej predstavili ločeno področje omrežja, ki bo namenjeno novicam.

zmenek telefon | Avtor: Profimedia Profimedia

Twitter bo omogočil sledenje interesnim področjem

Twitter bo do konca leta uporabnikom omogočil tudi sledenje interesnim področjem, in sicer na enak način, kot lahko ti sledijo drugim uporabnikom omrežja. Uporabnik si bo lahko izbral nekaj interesnih področij, kot je denimo britanska politika, omrežje pa mu bo nato prikazovalo objave s tega področja.

"V bistvu bomo preoblikovali celotno pogovorno storitev. Infrastrukturo gradimo na novo in skoraj smo že končali," je pred dnevi pojasnil vodja Twitterjeve produktne ekipe Kayvon Beykpour.

Če si bo uporabnik kot zanimivo denimo izbral nemško nogometno ligo, mu bo Twitter prikazoval vse objave s tega področja. Prikaz objav z določenega interesnega področja bo mogoče tudi začasno onemogočiti, da bi na primer preprečili prikaz rezultata nogometne tekme.

Pri Twitterju menijo, da bodo uporabniki lahko z novo rešitvijo lažje našli nove uporabnike, da bi jim sledili. Zagotavljajo tudi, da se zavedajo, kako obsežna so lahko določena področja, zato napovedujejo natančno razvrščanje vsebin.

Novost po navedbah AFP predstavlja še en Twitterjev korak v smeri krepitve omrežja kot večsmerne komunikacijske platforme. "Zavedamo se, da je najboljša uporabniška izkušnja Twitterja tista, pri kateri ne le tvitamo, temveč se vključujemo v pogovore," je dejala članica produktne ekipe Sara Haider.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.