Svet
7 ogledov

Družine se bodo znova srečale

Srečanje iz Južne in Severne Koreje EPA
Južna in Severna Koreja sta na pogovorih v Panmunjomu dosegli dogovor o srečanju družin, ki jih je ločila korejska vojna med letoma 1950 in 1953.

To bo prvo srečanje družin po več kot treh letih, potekalo pa naj bi med 20. in 25. februarjem.

Po hudih napetostih v odnosih v minulem letu je dogovor o srečanju družin po mnenju poznavalcev prvi manjši znak izboljšanja odnosov med Korejama. Napetosti med državama so se zaostrile po tretjem severnokorejskem jedrskem poskusu februarja lani.

Bojazen, da bi odpovedali

Koreji sta se že minulo leto dogovorili o srečanju ločenih družin, ki bi moralo biti septembra lani, a je Pjongjang le nekaj ur pred srečanjem to odpovedal. Kot vzrok je Severna Koreja navedla "sovražnosti" Južne Koreje.

Obstaja bojazen, da bi odpovedali tudi tokratno srečanje. V Južni Koreji naj bi se namreč konec februarja začele skupne vojaške vaje med vojskama Južne Koreje in ZDA. Severna Koreja je že posvarila pred "strašnimi" posledicami, če jih bodo izvedli. Vsakoletne skupne vojaške vaje so vsakič povod za diplomatski spor na Korejskem polotoku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.