Svet
22 ogledov

Družinski člani izginjajo kar po vrsti

Svet 08.01.12, kim jong un, severna koreja, foto:epa EPA
Odsotnost tete severnokorejskega voditelja Kim Jong Una na slovesnosti ob obletnici smrti njegovega očeta je sprožila ugibanja, ali se je je Un odkrižal.

Kim Kyong Hui, tete sedanjega voditelja Severne Koreje Kima Jonga Una, ni bilo na slovesnosti, s katero so zaznamovali drugo obletnico smrti Kima Jonga Ila. Poročena je bil z Jangom Songom Thaekom, ki ga je Kim Jong Un prejšnji teden dal usmrtiti zaradi veleizdaje.

Z Jangom sta veljala za zelo vpliven par, ki naj bi vlekel vse niti in imel odločilen vpliv na severnokorejsko politiko. Kim Kyong Hui se je redno pojavljala ob boku nečaka na vseh pomembnih dogodkih. Njena odsotnost ostaja nepojasnjena.

Pogrešali nečaka

Medtem so mediji poročali, da je s francoske univerze, na kateri študira, izginil voditeljev nečak Kim Han Sol. Od četrtka naj ga ne bi opazili na kampusu, s poštnega nabiralnika naj bi odstranili njegovo ime, na univerzi pa o njem niso želeli dajati izjav. Pojavila so se namigovanja, da je stric obračunal tudi z nečakom, ki ga je nekoč javno označil za diktatorja.

Vendar pa kot kaže lovke Kima Jonga Una še niso segle do Francije. Novinarji so včeraj zvečer opazili Hana Sola, ki je v spremstvu policistov v civilu prišel na univerzo. Policija naj bi v tem času tudi izvajala nadzor nad celotnim območjem. Kam je šel po tem, ni znano.

S čistko utrjuje položaj

"Z odpravo edine druge frakcije je moč v Severni Koreji v celoti v rokah Kima Jonga Una," meni južnokorejski analitik Cheong Seong-jang. Za Reuters je dejal, da je Jang voditelju predstavljal edino grožnjo, ki je zdaj odpravljena.

Odkar je stopil na čelo države, je že štirikrat zamenjal vodstvo vojske. Za primerjavo, njegov oče je to storil le trikrat v obdobju 17 let. Na čelu vojske je zdaj Choe Ryong Hae, ki je že več desetletij svetovalec vladajoče družine Kim.

Komentarjev 10
  • JANEZ1958 13:00 01.januar 2014.

    Mislim,da nima črva v glavi ampak KRTA.

  • Minerva 12:56 19.december 2013.

    Zakaj ta tip ne likvidira svojega frizerja?

  • STF 08:05 18.december 2013.

    Nečak je HAN SOLO? Svasta! :))