Svet
464 ogledov

Država dosegla "temačen mejnik"

Velika Britanija omikron covid-19 Epa
V Veliki Britaniji so zabeležili več kot 150.000 smrti zaradi covida-19.

Uradni podatki so pokazali, da je v 28 dneh po pozitivnem testu na covid-19 umrlo že več kot 150.000 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. S skupno 150.057 smrtnimi primeri ob takšnem načinu beleženja je Združeno kraljestvo postalo sedma država po ZDA, Braziliji, Indiji, Rusiji, Mehiki in Peruju, ki je presegla ta mejnik.

Po ločenih podatkih britanskega urada za nacionalno statistiko pa je bilo v Združenem kraljestvu zabeleženih že 174.000 smrti, pri katerih je bil covid-19 naveden v mrliškem listu.

Premier Boris Johnson je dogodke komentiral na Twitterju in ob novici o 150.000 smrtih zaradi covida-19 zapisal, da je "koronavirus v naši državi terjal strahoten davek". "Vsaka smrt je velika izguba za prizadete družine, prijatelje in skupnosti, z njimi pa so tudi moje misli in sožalje," je še dodal Johnson in ljudi ponovno pozval k cepljenju.

Vodja laburistov Sir Keir Starmer je dejal, da to število smrtnih žrtev predstavlja "temačen mejnik za državo". Zahvalil se je vsem, ki podpirajo prizadevanja za cepljenje.

Profesor Andrew Hayward, ki je član vladne znanstvene svetovalne skupine za izredne razmere (Sage), je za radio BBC 4 dejal, da je situacija tragična, in da bi se lahko številnim smrtim izognili, če bi v prvem in drugem valu ukrepali prej.

Velika Britanija omikron covid-19 | Avtor: Epa Epa

Skrbijo razmere na severovzhodu in severozahodu Anglije

Novi podatki o smrtnih primerih so bili objavljeni v času, ko se nacionalna zdravstvena služba še naprej sooča z veliko obremenitvijo zaradi koronavirusne različice omikron in rekordnim številom primerov, čeprav število smrti ni tako visoko kot na začetku pandemije - predvsem zaradi cepiv in tudi dejstva, da je omikron blažji od različice delta.

V soboto je bilo izdano tudi opozorilo zaradi zaskrbljujočih stopenj okužb z novo različico omikron na severovzhodu in severozahodu Anglije.

Mike Tildesley z Univerze v Warwicku je za Times Radio opozoril, da je večina drugih delov države po epidemičnem profilu približno dva do tri tedne za Londonom. Posebej zaskrbljujoče je po njegovih besedah stanje na severovzhodu in severozahodu.

Dodal je še, da ima situacija tudi pozitivno plat, saj ob hospitalizacijah opažajo, da so simptomi pri različici omikron zelo pogosto blažji, kar bi lahko bil prvi korak proti temu, da bo virus covid-19 postal endemičen in ga bo lažje prenašati, podobno kot prehlad.

Velika Britanija covid-19 | Avtor: Epa Epa

V bolnišnice na pomoč vojska

Medtem so britanskim zdravstvenim delavcem zaradi kadrovske krize, ki jo je povzročilo hitro širjenje te različice, na pomoč priskočile tudi vojaške sile - v pripravljenosti je približno 9300 pripadnikov britanske vojske, poroča dpa.

Podatki angleške nacionalne zdravstvene službe kažejo, da je bilo 2. januarja 39.142 zaposlenih odsotnih zaradi okužbe s koronavirusom, kar predstavlja 59-odstotno povišanje na tedenski ravni in več kot trikraten skok v primerjavi z začetkom decembra.

Poleg kadrovske krize se bolnišnice soočajo z največjim številom hospitalizacij zaradi koronavirusa od lanskega februarja. V Združenem kraljestvu je bilo 6. januarja letos z virusom covid-19 skupno hospitaliziranih 18.454 ljudi, kažejo vladni podatki.

V primerjavi s prejšnjim tednom se je število povečalo za 40 odstotkov. V času drugega vala so najvišje število hospitalizacij zabeležili 18. januarja 2021, ko je bilo v bolnišnicah 39.254 bolnikov s covidom.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • kapibara1 13:55 09.januar 2022.

    Na pomoč vojska ? Odpuščali so necepljen kader !. Umrli zaradi kovida ? Tako kot drugod, tudi ti vsako smert pripišejp kovidu, pa če gre pokojni samo mimo plakata za cepljenje! Isto nategovanje kot povsdo drugod ! Nobena precepljena država ...prikaži več nima miru z okužbami, več jih ima, kot države z malo cepljenostjo !