Svet
5 ogledov

"Država nam noče pomagati"

Italija potres Reuters
Številni potresni sunki, splošno pomanjkanje, ropi in strah. Na severu Italije vlada izredno stanje, ki šokira vsakogar, ki se odpravi tja.

"Ostal sem brez hiše, denarja, oblačil, moja družina živi v šotoru in nikakršnih znakov ni, da bi kmalu dobili boljše prenočišče," svojo zgodbo začne opisovati Luca iz mesta Cavezzo. Trdi, da mu država noče pomagati in da je najhujše to, da mora najprej zbrati denar, da bo lahko odstranil ruševine, šele nato pa bo lahko začel graditi novo hišo. "Nikoli nisem jokal, nisem čustven človek, ampak tole me je dotolklo. Imam 47 let, kredit, nimam delovnega mesta, na katerega bi se lahko vrnil. Začeti moram od začetka," pravi.

Takih zgodb je veliko. Luca je skupaj s še 15 družinami živel v manjšem bloku, poroča hrvaški Večernji list. A kot trdijo gasilci, to ni največja težava. "Ta regija je bogata. Kolikor sem jaz obveščen, denar ni problem in se lahko vse hitro popravi," trdi eden od njih. Težava je, da ne vedo, kdaj bodo potresi prenehali in bodo lahko spet normalno zaživeli.

Strah izkoriščajo lopovi

Ljudje so tako prestrašeni, da ob vsakem potresnem sunku bežijo na prosto, mnogi pa se na svoje domove sploh ne vračajo.

V naselju San Possidonio v šotorih spi okoli petsto ljudi, od katerih je večina ostala brez doma, preostali pa trepetajo pred roparji. "Potresi tukaj niso več glavni problem, zdaj imamo težave s krajami. Pred dvema dnevoma je nekdo razburil ljudi, da se bliža potres. Zapustili so svoje hiše in prišli v naš kamp, nato pa so jih okradli," pojasnjuje gasilec.

Bodo na pomoč priskočili tudi zaporniki?

Italijanske oblasti zdaj razmišljajo, da bi na pomoč poklicale tudi posamezne zapornike, obsojene za manjša kazniva dejanja in ki niso nevarni. V razmerah, v kakršnih smo se znašli in ki zahtevajo hitro posredovanje, mislim, da bi lahko v popotresno obnovo vključili tudi del zapornikov," je dejala italijanska ministrica za pravosodje Paola Severino. O podrobnostih predloga mora sicer govoriti še z direktorji in ostalimi predstavniki zaporov.

Sever Italije je zadnji potresni sunek prizadel v nedeljo, in sicer z močjo 5,1 stopnje. Pred tem pa so se tla stresla še 20. in 29. maja. Skupno je umrlo 24 ljudi, več kot štiristo je bilo ranjenih. 14.000 jih je ostalo brez strehe nad glavo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.