Svet
39249 ogledov

Država uvaja obvezni vojaški rok? Trajal naj bi en mesec

Hrvaška vojska Profimedias
Hrvaška naj bi resno razmišljala o uvedbi 30-dnevnega obveznega vojaškega roka.

Hrvaški spletni časopis Jutarnji list danes poroča, da naj bi hrvaško obrambno ministrstvo pripravljalo koncept uvedbe obveznega vojaškega usposabljanja po srednji šoli. Takšno nalogo naj bi dobil hrvaški minister za obrambo Ivan Anušić. Obvezni vojaški rok bi obsegal učenje prve pomoči, rokovanja z orožjem, jedrske in kemične zaščite, še piše Jutarnji list.

"Glede na varnostne grožnje, ki obstajajo po svetu, ni slabo, da ministrstvo za obrambo iz tega, kar že obstaja s tistimi, ki prostovoljno služijo vojaški rok, naredi korak naprej in pripravi koncept krajših tečajev, da se širše število ljudi seznani z osnovnimi znanji, ki jih mlajše generacije nimajo. Z ministri (Ivanom) Anušićem, (Davorjem) Božinovićem in (Tomom) Medvedom se že nekaj časa pogovarjamo o tej temi in Anušiću smo dali mandat, da pripravimo določen koncept," je v ponedeljek razkril hrvaško premier Andrej Plenković.

Kako bo ta zasnova bila videti, še ni znano, ugotavljajo hrvaški mediji in dodajajo, da gre pričakovati, da bo temeljil na konceptu temeljnega vojaškega usposabljanja, ki ga je leta 2017 želel uvesti tedanji obrambni minister Damir Krstičević, zdaj pa svetovalec predsednika vlade za obrambo. Razlika bi bila le v tem, da je tedaj veljal za prostovoljnega, zdaj pa bi bil obvezen.

Zanimivi so tudi rezultati ankete, ki jo je na svoji spletni strani opravil hrvaški Index. V času pisanja tega članka je bilo oddanih 16.500 glasov, 58 odstotkov bralcev podpira idejo uvedbe obveznega vojaškega roka, 42 odstotkov pa ne.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 36
  • Kmodri_ 01:31 18.januar 2024.

    A nas bodo Hrčki napadli? Sam vprašam...

  • bobubob 22:49 17.januar 2024.

    Prav je, da se naučimo braniti svoj življenjski prostor. Kot vidimo, dosedanji način ni pripeljal do reda in miru, le na slabše. Bomo mar kot žaba čakali v loncu do konca, ali pa bomo komaj še skočili ven? Rusi nas ...prikaži večas sicer ne bodo napadli, saj smo sedaj, ko so nas ZDA prežvečile in izpljunile, zanje neuporabni. Imajo dovolj surovin, ljudi, prostora in trgov v Aziji. Ampak proti migrantom se pa vendarle moramo organizirati, saj vidimo, da Šengna ni, Bruslja pa tudi ne, ko gre za našo korist.

  • Avatar Antikrist4
    Antikrist4 14:59 17.januar 2024.

    Zavedajte se, da namen vojske ni vzgoja maminih sinčkov, postiljanja postelj in čiščenja čevljev. Namen vojske je ubijanje. Ubijaj, ali pa boš sam ubit!