Svet
461 ogledov

Država v lockdownu, najvišji predstavniki pa na zabavi

Downing Street, Velika Britanija Žurnal24 main
Domnevna božična zabava na 10 Downing Street.

Britanski premier Boris Johnson se je znašel pod velikim pritiskom zaradi domnevne božične zabave, ki naj bi na Downing Streetu potekala lani, v času, ko so bila družabna srečanja zaradi epidemije covida-19 prepovedana. V torek je namreč na dan prišel posnetek, na katerem se visoki predstavniki premierjevega urada šalijo o tem dogodku.

Video posnetek, ki ga je pridobila televizija ITV News, prikazuje Johnsonovo takratno predstavnico za medije Allegro Stratton, svetovalca Eda Oldfielda in druge člane osebja, kako se med vajo za novinarsko konferenco 22. decembra lani, na kateri ni bilo predstavnikov medijev, šalijo na račun domnevne zabave.

Strattonova odgovarja na vprašanja glede zabave, ki naj bi potekala 18. decembra, in med drugim izjavi, da je bila "ta izmišljena zabava poslovni sestanek", na njem pa da ni bilo ohranjanja medsebojne razdalje.

V času, ko naj bi se odvilo druženje, so za London veljali strogi ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa in druženja več kot dveh ljudi v notranjih prostorih so bila prepovedana, razen če so bila nujna z vidika delovnih obveznosti.

Odziv: Božične zabave ni bilo

V odzivu na posnetek je Downing Street vztrajal, da ni bilo božične zabave. "Vedno so se upoštevala covidna pravila," so še dodali v kabinetu premierja, kjer so po poročanju britanskega BBC pod pritiskom glede domnevne zabave že od preteklega tedna, ko je o njej kot prvi poročal časnik Daily Mirror.

Iz opozicije se že vrstijo obsodbe vladnega ravnanja. Vodja laburistov Keir Starmer je menil, da gre za "sramotna" dejanja. "Ljudje po vsej državi so sledili pravilom, tudi ko je to pomenilo, da so ločeni od svojih bližnjih. Vso pravico so imeli pričakovati, da vlada počne enako," je tvitnil in pripel povezavo na posnetek. Vodja Škotske nacionalne stranke (SNP) v britanskem parlamentu Ian Blackford pa je menil, da premierju ne gre zaupati, in je že pozval k njegovemu odstopu.

Odgovore sicer terjajo tudi nekateri poslanci iz vrst Johnsonovih konservativcev.

Britanska vlada je bila v preteklosti že večkrat obtožena hinavščine glede kršitev ukrepov in eden izmed večjih škandalov je junija celo vodil v odstop ministra za zdravje Matta Hancocka, ko je prišlo na dan, da je z afero s pomočnico kršil omejitve.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.