Svet
756 ogledov

Države omejujejo uporabo TikToka

TikTok Profimedia
Britanske oblasti so v četrtek prepovedale uporabo aplikacije TikTok na vladnih napravah. Za podobno potezo so se odločili tudi na Novi Zelandiji, kjer bo kmalu prepovedana uporaba te aplikacije na vseh napravah z dostopom do omrežja parlamenta.

Državi sta se s tem pridružili vladnim agencijam ZDA, Kanade in institucijam Evropske unije. Te so namreč uporabo TikToka, ki je v lasti kitajskega podjetja ByteDance, iz varnostnih razlogov na službenih napravah svojim zaposlenim že prepovedale. Slovenski vladni urad za informacijsko varnost je zaenkrat uporabo TikToka na službenih napravah zaposlenim zgolj odsvetoval in opozoril, da aplikacija zahteva veliko pravic pri nadzoru in dostopu do podatkov o napravi, na kateri je nameščena.

Po besedah državnega sekretarja v kabinetu britanske vlade Oliverja Dowdna je prepoved na Otoku nemudoma stopila v veljavo. Velja za vladne naprave, ki jih uporabljajo ministri in ministrstva, ne pa tudi za osebne naprave ali širšo javnost. V okviru poostrenih varnostnih ukrepov bo odslej prek britanskih vladnih naprav mogoč dostop le do aplikacij z vnaprej odobrenega seznama, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"To je sorazmerna poteza," je dejal Dowden in uporabnike pozval, naj bodo pred prenosom aplikacij previdni. "Varnost občutljivih vladnih informacij mora biti na prvem mestu, zato danes prepovedujemo to aplikacijo na vladnih napravah. Uporabo drugih aplikacij za pridobivanje podatkov bomo še naprej preverjali," je dodal.

Kitajska nad potezo ogorčena

Poteza je sprožila kritičen odziv Kitajske. Tiskovni predstavnik kitajskega veleposlaništva v Veliki Britaniji je vlado v Londonu obtožil ukrepanja "na podlagi svojih političnih motivov in ne dejstev". Medtem je družba TikTok sporočila, da je nad odločitvijo razočarana in da prepoved temelji na "napačnih predstavah, poganja pa jo širša geopolitika", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Podobno proti TikToku ukrepajo tudi na Novi Zelandiji, kjer so uporabo TikToka danes prepovedali na napravah, ki imajo dostop do omrežja novozelandskega parlamenta. "Ta odločitev je bila sprejeta na podlagi analize naših strokovnjakov in po razpravi z našimi kolegi v vladi in na mednarodni ravni," je dejal Rafael Gonzalez-Montero iz upravne službe parlamenta. Prepoved bo stopila v veljavo 31. marca, navaja AFP.

Podjetje ByteDance, matična družba TikToka, sicer vztraja, da ne hrani podatkov na Kitajskem in da jih ne deli s Pekingom. Ameriški uradniki so dejali, da se bo TikTok v ZDA izognil širši nacionalni prepovedi, če se bo razšel z ByteDanceom.

Zunanje ministrstvo v Pekingu je v četrtek Washington pozvalo, naj preneha "nerazumno zatirati" TikTok, ki ima po svetu več kot milijardo uporabnikov. "ZDA doslej niso predložile dokazov, da TikTok ogroža ameriško nacionalno varnost," je sporočil tiskovni predstavnik ministrstva Wang Wenbin.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
 • Avatar NickMason
  NickMason 14:41 18.marec 2023.

  Ker je konkurenca Facebooku pa amerom ni po godu pol pa takole počnejo,na TikTok-u so posnetki večinoma kot selfie in je vsak sam avtor posnetka in ker prevladujejo trg,ker iz facebooka gredo uporabniki stran ,pa nima amerika pod kontrola in ...prikaži več je joj zdaj.Facebook sem odstranil že leto nazaj in ga nič ne pogrešam.Po novem bo Facebook celo plačljiv,nekaj je že ,bo pa še bolj.

 • Avatar Andrej42
  Andrej42 09:52 18.marec 2023.

  Na Češkem so zaprli 9 ljudi, ki so podprli Rusijo v vojni proti Ukro-fašistom.. in to je "svoboda govora". V EU dojemajo svobodo govora, da lahko govoriš kar želiš, dokler govoriš kar ti pridiga lokalna propaganda. Vsako drugo razmišljanje bo ...prikaži več kaznovano in potem se seveda zgražamo nad S.Korejo, čeprav postajamo vse bolj podobni diktaturi in SVOBODE imamo vedno manj.

 • Avatar Andrej42
  Andrej42 09:48 18.marec 2023.

  Najprej bi morali prepovedati Facebook, Tweeter in ostale platforme, ki delujejo kot ameriška pralnica možganov.