Svet
564 ogledov

Državo stresel močan potres, število mrtvih narašča

Potres v Afganistanu Reuters
Afganistan je stresel močan potres, ki je zahteval življenja več kot 900 ljudi.

Ponoči je območje Paktike na jugovzhodu Afganistana stresel močan potres. Po podatkih seizmoloških služb je imel potres magnitudo 6.1. 

"Na žalost je ponoči štiri okrožja province Paktika stresel močan potres. Mrtvih in ranjenih je več sto ljudi, uničenih je na desetine domov," je sporočil predstavnik oblasti Bilal Karimi. Vse organizacije, ki nudijo pomoč, je pozval, naj na območje nemudoma pošljejo ekipe in tako preprečijo nadaljnjo katastrofo. 

Kot poroča BBC, se je število mrtvih povzpelo na več kot 920, več kot 600 ljudi je ranjenih. Oblasti se bojijo, da bo število žrtev potresa še naraslo. Poškodovanih je na stotine poslopij. 

Pri reševanju na težko dostopnih območjih si pomagajo s helikopterji, s katerimi prevažajo ranjene v bolnišnice. 

O velikem številu žrtev poročajo iz okrožij Gayan in Barmal v provinci Paktika. Po poročanju tamkajšnjih medijev naj bi bila v okrožju Gayan ena od vasi v celoti uničena. 

Evropsko-sredozemski seizmološki center (ESMC) navaja, da so potres čutili tudi v Kabulu in pakistanskem glavnem mestu Islamabad ter v Indiji. Afganistan je na potresno močno ogroženem območju. V zadnjih desetih letih je po podatkih Zduženih narodov v Afganistanu v potresih umrlo več kot sedem tisoč ljudi. Povprečno vsako leto zaradi potresov umre 560 ljudi. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.