Svet
1848 ogledov

Duhovnik na Reki v sedmih letih zlorabil 13 fantov

reška nadškofija Reševalni pas/Twitter Božji hram na Reki.
Zaradi obtožb o različnih oblikah zlorab in nadlegovanja so preiskali več primerov.

Reška nadškofija je v zadnjih dveh letih in pol preiskala devet primerov obtožb zaradi spolnih zlorab mladoletnih oseb in drugih kaznivih dejanj. Rezultate preiskave je v ponedeljek predstavil reški nadškof Mate Uzinić in navedel primer zdaj že nekdanjega duhovnika, ki je med letoma 1987 in 1994 zlorabil 13 fantov.

"Že prej sem napovedal, da bom javnost seznanil o celotnem stanju, povezanem s prijavami in pregoni zlorab v reški nadškofiji. Nekatere od teh prijav so anonimne, kar precej otežuje preiskave, vendar sem tudi v teh primerih storil vse, kar sem znal in zmogel, da bi prišel do resnice in s tem pravice za žrtve," je dejal Uzinić na novinarski konferenci. Napovedal je tudi, da bodo v primeru novih spoznanj in prijav znova odprli preiskavo.

Reški nadškof je pojasnil, da so preiskavo prvega primera končali pred njegovim prihodom, pet primerov je povezanih z obtožbami zaradi zlorab mladoletnih in odraslih oseb, preostale obtožbe pa se nanašajo na finance in služnost.

Začeli leta 2016

Prvi primer je bil primer duhovnika, ki so ga leta 2016 obtožili, da je leta 1992 spolno zlorabil mladoletnika. Priznal je krivdo, nato so mu prepovedali opravljanje duhovniškega poklica. V času prijave je obtoženi, ki je letos dopolnil 70 let, predaval na reški Teološki fakulteti.

Novo preiskavo so uvedli leta 2018, ko se je duhovnik sam prijavil policiji zaradi zlorab otrok. Priznal je, da je v šestih letih zlorabil 13 fantov, starih od šest do 13 let. Tudi njega so razrešili duhovniškega poklica.

Zaradi obtožb o različnih oblikah spolnih zlorab in nadlegovanja od leta 1999 dalje so v reški nadškofiji preiskali tudi več drugih primerov. Nekateri duhovniki naj bi pošiljali neprimerna sporočila mladoletnikom in se jih neprimerno dotikali, enega pa je mama obtožila za zlorabljanje mladoletne hčerke. Vsem so prepovedali stik z mladoletnimi osebami in opravljanje duhovniške službe.

Uzinić je pojasnil, da je pred dnevi prejel še eno prijavo zaradi spolnega zlorabljanja in prijavo zaradi prikrivanja proti drugi osebi, ter napovedal, da bodo oba primera preiskali.

Pozval k ukinitvi zastaranja

Povedal je, da je sprožil preiskave za vse primere, o katerih so ga seznanili, in jih prijavil državnemu tožilstvu, ne glede na to, ali so zastarali ali ne. Državo in cerkev je ob tem pozval, naj ukineta zastaranje primerov zlorab.

"Kot nadškof nimam možnosti, da bi jih spravil v zapor, lahko pa jih in jih tudi bom obtožil, jim odvzel službo in preprečil, da bi zlorabili zaupanje ljudi, posebno družin in otrok, skozi cerkvene strukture in oblast," je še dejal reški nadškof o obtoženih duhovnikih. Obenem je izrazil globoko žalost in sram ter žrtve prosil za odpuščanje.

Poročilo o preiskavi je reška nadškofija objavila tudi na svoji spletni strani. Preiskava je sicer potekala v tajnosti, po besedah Uzinića zato, ker so želeči zavarovati žrtve, pa tudi domnevne storilce, dokler jim ne dokažejo krivde.

Komentarjev 7
 • bobubob 13:34 24.maj 2023.

  Cerkev je povsem običajna država, ki pa se skriva za malce neobičajno ideologijo. Z vsem, kar pride zraven. Na tej Zemlji se torej najde za vsakogar nekaj, pomembno je le, da svojih prepričanj ne vsiljujemo drugim - z nikakršno pretvezo.

 • Avatar Mark035
  Mark035 16:21 23.maj 2023.

  Sem se pogovarjal s sosedo, ki gre vsako nedeljo v cerkev, pa sem ji omenil pedofilijo v RKC.. in mi je odvrnila - to je samo komunistična propaganda. Vera je res opij za ljudstvo in ti ljudje res ne znajo ...prikaži več razmišljati s svojo glavo. Ti ljudje celo svojim otrokom ne verjamejo, ko pridejo domov in povejo staršem, da jih župnik zlorablja.

 • Herkules 14:38 23.maj 2023.

  V RKC ni niti enega normalnega in umsko zdravega! Zaradi takih umskih bolezni kvazi moški sploh gredo tja!