Svet
10 ogledov

Duhovnika zaradi zlorab otrok v zapor

Spolne zlorabe v malteški cerkvi.
1/7
Reuters
Sodišče na Malti je dva malteška katoliška duhovnika obsodilo na pet in šest let zaporne kazni zaradi spolnega nadlegovanja mladoletnih dečkov v neki sirotišnici v 80. letih prejšnjega stoletja.

Predstavnik žrtev je sporočil, da so z odločitvijo sodišča zelo zadovoljni, odvetnika duhovnikov pa sta že napovedala pritožbo.

Charlesa Pulisa so obsodili na šest let zapora, potem ko je bil spoznan za krivega v devetih primerih zlorab. Drugi duhovnik Godwin Scerri pa je bil obsojen na pet let zapora zaradi zlorabe neobjavljenega števila otrok. S sodbo se je sicer končalo kar osemletno sojenje, odvetnika duhovnikov pa sta že sporočila, da se bosta na odločitev sodišča pritožila.

Žrtev Lawrence Grech, ki je govoril tudi v imenu drugih zlorabljenih, je ob koncu sojenja novinarjem povedal, da so z odločitvijo sodišča zelo zadovoljni. "Storila sta veliko hudega. Prizadela sta naša življenja in življenja naših družin," je dejal Grench.

"Nekateri izmed žrtev so začeli jemati droge in so že umrli. Škoda, ki sta jo povzročila, ne bo nikoli pozabljena," je v čustvenem govoru še povedal Grench.

Obtožbe o 45 duhovnikih

Malteška cerkev je sicer lani razkrila, da je skupina za odkrivanje primerov pedofilije, ki so jo vzpostavili leta 1999, prejela obtožbe o 45 duhovnikih, skoraj polovico pa so jih ovrgli kot neutemeljene.

Sojenje omenjenima dvema duhovnikoma se je začelo leta 2003, ko so se številne žrtve na čelu z Grenchem odločile spregovoriti. Duhovnika so obtožili, da sta jih zlorabljala, ko so bili stari med 13 in 16 let in so živeli v sirotišnici St Joseph's Home.

Žrtvam zlorab na Malti so sicer zagotovili zasebno avdienco pri papežu Benediktu XVI., ko je ta aprila lani obiskal državo. Papež je takrat izrazil "sram in žalost" ter obljubil učinkovite ukrepe za zaščito mladih v prihodnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.