Svet
1 ogledov

Duma potrdila Zubkova

Za Zubkova je glasovalo 381 poslancev, 47 jih je bilo proti, osem se jih glasova Žurnal24 main
Spodnji dom ruskega parlamenta je potrdil Viktorja Zubkova za novega ruskega premierja, ki bo zamenjal odstopljenega Mihaila Fradkova.

Potem ko je tri mesece pred parlamentarnimi volitvami v Rusiji odstopila vlada Mihaela Fradkova, je duma danes potrdila novega premierja. Fradkova bo zamenjal dolgoletni sodelavec ruskega predsednika Vladimirja Putina in zdajšnji vodja zveznega urada za finančni nadzor Rosfinmonitoringa Viktor Zubkov. V zgodnjih 90. letih prejšnjega stoletja sta bila oba zaposlena v administraciji Sankt Peterburga.

Pred glasovanjem je Zubkov napovedal, da bo med njegovimi prednostmi nalogami boj proti korupciji, ki po njegovih besedah "prežema rusko družbo". Med prioritetami bosta tudi "zagotavljanje stabilnosti in družbenega razvoja" ter strateška krepitev ruske obrambne industrije. Napovedal je spremembe v vladi – kritičen je bil predvsem do gospodarskega ministrstva in ministrstva za regionalni razvoj ter ministrstva za zdravje in socialo.

Do sprememb v vrhu ruske politike je prišlo tik pred parlamentarnimi volitvami in manj kot šest mesecev pred predsedniškimi volitvami, na katerih se bo poslovil zdajšnji predsednik Vladimir Putin. Analitiki so pričakovali, da bo Putin pred volitvami v ospredje potisnil enega od izbrancev za svojega naslednika, med katerimi so največkrat omenjali podpredsednika vlade Sergeja Ivanova in Dmitrija Medvedeva, zato je bilo Zubkovo imenovanje presenečenje.

Sicer pa je Putin dejal, da je predsedniška tekma še vedno odprta, za najvišji položaj v državi pa se bo potegovalo najmanj pet kandidatov. "Zubkov lahko – tako kot vsi državljani Rusije – sodeluje na predsedniških volitvah ," je po poročanju ruske televizije dejal Putin, ki je za svojega presenetljivega izbranca dejal, da je "pravi profesionalec in izvrsten upravitelj".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.