Svet
10780 ogledov

Dva Putinova sodelavca ubita v roku nekaj ur, Putin na pot v spremstvu vojske

Putin Profimedia
Dva sodelavca ruskega predsednika Vladimirja Putina sta bila včeraj ubita v razmaku nekaj ur, poroča ameriški Newsweek.

Kijevske oblasti so prevzele zasluge za umor nekdanjega ukrajinskega politika Ilje Kijeva, 46-letnega proruskega politika, čigar truplo so našli v predmestju blizu Moskve. Po poročanju AFP je ukrajinski obrambni uradnik dejal, da je atentat organizirala ukrajinska varnostna služba (SBU).

Ruski preiskovalci so za agencijo AFP povedali, da je "neznana oseba ustrelila" nekdanjega poslanca in da je bila uvedena preiskava njegovega umora.

Kijeva so vrgli iz ukrajinskega parlamenta nekaj tednov po tem, ko je Rusija februarja 2022 začela invazijo na Ukrajino, je poročal The New York Times. Ukrajinsko sodišče ga je nato v odsotnosti obsodilo na 14 let zapora zaradi obtožb izdaje in poskusa nasilnega strmoglavljenja vlade.

Avtomobil bomba

Ruski mediji so tudi poročali, da je v sredo v eksploziji avtomobila bombe umrl Oleg Popov, nekdanji poslanec parlamenta samooklicane Ljudske republike Lugansk. LPR je bila ustanovljena potem, ko je Putin jeseni 2022 nezakonito priključil štiri ukrajinske regije.

Policija je za ruski prorežimski TASS povedala, da je bil Popov ubit v bližini stadiona Avangard v mestu Lugansk. Ukrajinske oblasti še niso prevzele odgovornosti za smrt Popova.

Kijev je pred tem prevzel odgovornost za umor več proruskih uradnikov od začetka vojne v Ukrajini. Uradniki, ki jih podpira Moskva, so bili tudi večkrat tarča ukrajinskih borcev na rusko okupiranih območjih Ukrajine.

Na pot v spremstvu vojske

Ruski predsednik Vladimir Putin se je medtem danes odpravil na pot v Združene arabske emirate. Rusko obrambno ministrstvo je objavilo posnetek ruskih bojnih letal, ki so ga spremljala na poti. 

Putina tudi sicer na poti spremljajo strogi varnostni ukrepi. 

Vladimir Putin Slovenija Če bodo Putina aretirali, bi mu lahko sodila Slovenka lisice pripor aretacija Denarna nagrada Svet Pobeglemu ruskemu poslovnežu naj bi pomagal tudi državljan Slovenije

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 29
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 05:39 09.december 2023.

    je kar nekaj pomembnih ljudi, ki so zreli za predčasni odhod iz zemeljske atmosfere...v vsaki državi bi se ga našlo. A kaj ko idioti raje ubijejo svojo babico, mater, ženo ali bivšo...

  • sandi76 13:33 08.december 2023.

    Me prav zanima, če je baba vanga pravilno napovedala, da bo putler naslednje leto končal v atentatu ?

  • Kmodri 11:51 08.december 2023.

    Putlerja bo dosegla roka pravice! Želim mu obilo zdravja, da bo lahko stal pred sodiščem! Aja, bo na vozičku...