Svet
3409 ogledov

Dva tisoč evrov začetne plače. Bi se pridružili?

Slovenska vojska Anže Petkovšek
Nemčija namerava zaradi pomanjkanja kadra prižgati zeleno luč tudi za tujce v uniformi njihove vojske.

Nemčija razmišlja v smeri rekrutiranja strokovnjakov iz drugih držav za svojo vojsko, je potrdil nemški general Eberhard Zorn. Pridobili bi radi predvsem zdravnike in strokovnjake s področja informacijske tehnologije, je poročala STA.

Nemška vlada naj bi se glede tega že posvetovala z drugimi evropskimi partnerji. Češka, Švedska, Belgija in Danska niso izrazile nasprotovanja, medtem ko je Francija zadržana. Tudi Slovenija, Bolgarija, Romunija in Grčija so izrazile dvome, saj bi se lahko njihovi potencialni vojaki zaradi višje plače pridružili nemški vojski.

"Seveda moramo biti previdni, da nas evropski partnerji ne bodo imeli za konkurenco," je dejal Zorn. Ena od možnosti je, da bi rekrutirali le v državah EU, ki že same iščejo rekrute v tujini in samo na podlagi dvostranskih odnosov. V nemških vrstah je sicer že več kot desetina vojakov z migracijskih ozadjem ali dvojnim državljanstvom.

Doslej je veljalo pravilo, da so lahko pripadniki nemški oboroženih sil le nemški državljani, ali torej tisti z dvojnim državljanstvom. Začenta plača v nemški vojski znaša okrog dva tisoč evrov bruto, oficirska, v rangu podpolkovnika pa brez dodatkov okrog pet tisočakov.

Nemška vojska si je sicer v zadnjem letu številčno vendarle nekoliko opomogla. Konec tega leta bo štela 182.000 pripadnikov, kar je 2500 več kot pred enim letom. Med vojaki je trenutno 12 odstotkov žensk, s čimer so dosegli nov rekord, je za časnik Rheinische Post pojasnila obrambna ministrica Ursula von der Leyen. Do leta 2025 želijo v Nemčiji sicer imeti 203.000 vojakov.

delavec Pomanjkanje Svet Nemčija glede delavcev zabeležila nov rekord potovanje letališče kovček Nemčija Svet Iščejo delavce, teh jim najbolj primanjkuje

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar Janelinna
    Janelinna 23:32 27.december 2018.

    Želite najti žensko za eno noč? Pridite ==> www.3xDate.top

  • Avatar Garancija
    Garancija 21:05 27.december 2018.

    Migrante rekrutirati pa poslati na fronto v sirijo

  • Kolr 20:38 27.december 2018.

    🤣🤣🤣 zdej bodo pa migranti v nemski vojski