Svet
11 ogledov

Dva tisoč ton bo treba preložiti

konvoj Profimedias
Ukrajinska vlada se je le odločila, kaj bo z ruskim konvojem presenečenja, v katerem naj bi bila humanitarna pomoč.

Ukrajinske oblasti so le določile pogoje, pod katerimi so pripravljene sprejeti rusko humanitarno pomoč, ki je namenjena na vzhod Ukrajine, kjer so zaradi bojev tisoči brez vode, elektrike in zdravil. Več kot 280 tovornjakov je iz bližine Moskve krenilo danes zjutraj, do ukrajinske meje pa naj bi prispeli v dveh dneh, poroča BBC. 

Pogoj: vse je treba preložiti

Zaradi strahu, da bi se pod krinko humanitarne pomoči skrivala pomoč proruskim upornikom, so se dogovorili, da bo moral konvoj na mejni prehod, ki ga nadzoruje vlada, da je treba določiti cilj ter pot konvoja. Na meji bodo morali pomoč preložiti na vozila Rdečega križa, katerega uslužbenci zahtevajo zagotovila za varnost in več podatkov o konvoju. 

V Moskvi trdijo, da je v konvoju dva tisoč ton humanitarne pomoči, ki so jo zbrali meščani Moskve, že v ponedeljek pa je prvi mož Nata Anders Fogh Rasmussen opozoril, da Rusija kopiči vojsko, da je "zelo verjetno", da bo vojaško posredovala v Ukrajini in da potekajo priprave, da bi humanitarno pomoč izkoristila kot krinko za vojaško operacijo, kar so v Kremlju označili za absurd. 

Odkar je Ukrajina nad upornike poslala vojsko, je umrlo že vsaj 1.500 ljudi, pobegnilo je več sto tisoč ljudi, večinoma v Rusijo. Ukrajinska vlada trdi, da je bitka za Doneck pri koncu, a opozarja, da je Rusija na meji nakopičila 45 tisoč vojakov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.