Svet
3477 ogledov

Dvanajstletnici spili belilo, ena ga je odnesla v šolo

reševalno vozilo rešilec Italija Epa
Dvanajstletnica je odnesla belilo v majhni steklenički celo v šolo in ga tam spila ...

Nedavno smo pisali o grozljivem izzivu na socialnih omrežjih, s katerim si otroci in najstniki povzročajo opekline. Več o tem izzivu TUKAJ

Tokrat pa iz italijanskega Palerma poročajo o izzivu med najstniki, da zaužijejo smrtno nevarno belilo. Belilo je močna jedka snov, ki že ob samem stiku škoduje koži, očem in dihalom.

Dvanajstletnici sta zaradi tega končali v bolnišnici, lahko pa bi se končalo tudi tragično. Ena ga je zaužila med igro doma, druga pa v šoli ...

Kot poročajo italijanski mediji, sta deklici zaužili smrtno nevarno snov zaradi izziva. Ena ga je zaužila med snemanjem med igro doma, kjer je bila s prijatelji. Druga je belilo spila v šoli, tja ga je prinesla kar v steklenički. 

Obe deklici sta bili hospitalizirani v bolnišnici v Palermu, njuno stanje na srečo ni resno. Policisti poskušajo rekonstruirati dogajanje in ugotoviti, ali jih je k nevarnemu izzivu kdo prisilil.

Pogosto ga zaužijejo po nesreči

Kot še poroča TGCOM24, je v Italiji ogromno primerov, ko otroci zaužijejo belilo, a gre večinoma za nesreče. Prav nedavno je v Bariju šestletnik po zaužitju belila umrl, v Brindisiju pa je 6-letni deček zaradi spitega belila utrpel opekline v ustih in končal v bolnišnici. 

"Zastrupitve so eden najpogostejših vzrokov za hospitalizacijo predšolskih otrok zaradi nezgod. So resnejše kot pri odraslih, ker imajo otroci hitrejši metabolizem in manjšo zmožnost encimske nevtralizacije toksičnih snovi," opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Svetujejo, da doma natančno preberemo in upoštevamo navodila proizvajalca za shranjevanje in uporabo gospodinjskih kemikalij. Pospravimo jih zunaj dosega otrok v predal ali omaro, ki se zaklepa s ključem ali zapira z varovalom za zapiranje. Ključ pospravimo na varno, zunaj dosega otrok: "Ne pozabimo, da se varovalo za zapiranje omaric lahko varno uporablja le do približno 3. leta starosti otroka oziroma dokler otrok ne zmore sam odpreti varovala. Shranjevanje nevarnih snovi v nezaklenjenih omarah ali na policah visoko zunaj dosega otrok ni varno, saj se otrok lahko povzpne na stol ali drug kos pohištva in jih doseže."

Velevajo, naj gospodinjskih kemikalij ne shranjujemo pod pomivalnim koritom v kuhinji ali v kopalnici, kjer so otrokom prosto dostopni. Otroci ne znajo brati napisov in opozoril na embalaži, zato lahko snov zaužijejo in se zastrupijo. Med zelo nevarne sodijo kapsule detergenta za pranje perila, ki hitro pritegnejo otrokovo pozornost, saj so majhne, živih barv in izgledajo kot sladkarije. Kapsule detergenta povzročajo težje zastrupitve otrok kot detergenti v obliki praška ali gela, celo ogrožajo življenje, ker vsebujejo zelo koncentrirane kemikalije.

Pri nakupu gospodinjskih kemikalij izberemo vedno tiste, ki so shranjene v embalaži s posebnim dvofaznim zapiranjem. Tovrstno embalažo odrasli odpremo tako, da zamašek hkrati potisnemo navzdol in ga zavrtimo, česar majhni otroci ne zmorejo. Vseeno pa tako embalažo z dovolj vztrajnosti in časa odpre 10–15 % majhnih otrok, zato je varna embalaža lahko le dodatni ukrep za omejitev dostopa otrok do nevarnih snovi, ne more pa nadomestiti varnega shranjevanja v zaklenjeni omarici. 

NIJZ

"Pogosto se otroci zastrupijo takrat, ko odrasli čistimo in pustimo odprto plastenko s čistilom na tleh, mizi ali omarici. Če je med čiščenjem v bližini majhen otrok, ne puščamo odprtih plastenk s čistili brez nadzora, temveč jih zapremo s pokrovčkom in postavimo zunaj dosega otrok," opisujejo. Po končani uporabi vse kemikalije takoj pospravimo v omarico, ki je zaklenjena s ključem ali zaprta z varovalom.

"Gospodinjskih kemikalij nikoli ne prelivamo iz originalne embalaže v druge posode, na primer v steklenice, kjer je bil prej sok, ker lahko pride do usodnih zamenjav," so sklenili. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 1
  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 08:23 25.oktober 2023.

    Bedasti starši imajo še bolj bedaste otroke. Večni izgovor; nimam časa za otroke, preveč delam...In zakaj potem imate otroke, če nimate časa za njih ?! Delajte, da boste na koncu imeli spodobno krsto.... Še za avto moraš narediti izpit, otroka ...prikaži večoka ima lahko vsak kreten...