Svet
13 ogledov

Dve bombi na dan neodvisnosti

V nigerijski prestolnici Abuja sta na dan, ko obeležujejo 50. obletnico neodvisn Žurnal24 main
V nigerijski prestolnici Abuja sta na dan, ko obeležujejo 50. obletnico neodvisnosti, eksplodirala dva avtomobila bombi. Eksploziji sta zahtevali okoli 15 smrtnih žrtev in številne ranjene.

Bombi sta eksplodirali v bližini pravosodnega ministrstva kakih 200 metrov od kraja osrednje slovesnosti ob obletnici neodvisnosti, kjer je v času eksplozije vojaški paradi prisostvoval nigerijski predsednik Goodluck Jonathan.

Tretja in manjša eksplozija je odjeknila kakih deset minut od prizorišča eksplozije obeh avtomobilov bomb in blizu mesta na trgu Eagle Square, kjer je stal nigerijski predsednik z ostalimi političnimi predstavniki. V tej eksploziji naj bi bil ranjen varnostnik.

Eksploziji ignorirali
Slovesnost, ki jo je v živo prenašala tudi nigerijska televizija, se je sicer nadaljevala brez prekinitve, pri prenosu pa eksplozij niso omenili. Tiskovni predstavnik policije Emmanuel Ojukwu je povedal, da varnostne oblasti še preiskujejo, ali je šlo za nesrečo ali dejanski napad. Uradni podatki o mrtvih in ranjenih niso na voljo.

Čeprav je Nigerija, sicer najgosteje naseljena afriška država, bogata z nafto, večina ljudi živi z manj kot dolarjem na dan. Nigerija je članica OPEC in ena glavnih dobaviteljic surove nafte ZDA. Lanski napadi upornikov so povzročili znižanje proizvodnje nafte, zaradi česar jo je s prvega mesta afriških izvoznic nafte izrinila Angola.

Opozorili ljudi
Pred eksplozijo je sicer Gibanje za osvoboditev delte Nigra (MEND) po elektronski pošti posvarilo pred napadom in ljudem dalo na voljo pol ure, da zapustijo Eagle Square, kjer so potekale slovesnosti. "Ljudem v delti Niger že 50 let kradejo zemljo in vire," so v sporočilu zatrdili pripadniki gibanja.

Današnji napadi uporniškega gibanja so sicer najbolj drzni doslej. Prva eksplozija avtomobila bombe naj bi privabila radovedneže, čez pet minut pa je razneslo še drug avtomobil, pri čemer je umrlo več ljudi, med njimi tudi najmanj en policist.

Jezni zaradi izlitij nafte na območju delte Nigra so uporniki od leta 2006 pogosto napadali naftovode, ugrabljali uslužbence naftnih družb in se spopadali z vladnimi silami. Nasilje je precej upadlo, potem ko je vlada upornikom obljubila denar in izobraževanje za zaposlitev. Sedaj se številni nekdanji uporniki pritožujejo, da vlada ni izpolnila svojih obljub.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.