Svet
45 ogledov

Dve stoletji star zaklad bodo morali vrniti Španiji

iskalci zakladov - Odyssey EPA
Ameriško podjetje Odyssey Marine Exploration, ki je leta 2007 na kopno dvignilo zaklad s potopljene španske galeje iz 19. stoletja ob obali Portugalske, se bo moralo od najdbe posloviti. Ameriško vrhovno sodišče je namreč te dni odločilo, da mora podjetje 17 ton zlatnikov in srebrnikov izročiti španski vladi.

Španiji ne bo potrebno povrniti stroškov, ki jih je podjetje imelo pri shranjevanju in ohranjanju zaklada, je še odločilo sodišče in tako rešilo večletni spor med floridskim podjetjem ter vladama Španije in Peruja.

Gre za zaklad s španske ladje Nuestra Senora de las Mercedes, ki je potonila zaradi napada britanskega ladjevja leta 1804, ko je bila na poti iz Peruja v Španijo.

Več kot 200 let kasneje je podjetju Odyssey Marine Exploration uspelo rešiti zaklade, ki jih je prevažala - zlate in srebrne kovance ter dragocenosti, katerih vrednost strokovnjaki ocenjujejo na preko 373 milijonov evrov.

Španija zaščitila svoje interese in uspela

Gre za največji zaklad, ki ga je raziskovalcem morskih globin doslej uspelo dvigniti na kopno. Najditelji so ga prepeljali v skladišče v Floridi, kmalu pa so se soočili s tožbama perujske in španske vlade, ki sta trdili, da gre za njuno bogastvo.

Po večletnem postopku je ameriško vrhovno sodišče nedavno razsodilo, da je zaklad španski. Zvezno sodišče v Floridi pa je v petek poleg tega odločilo, da mora Odyssey Marine Exploration zaklad najkasneje v tednu dni dostaviti v Španijo. Zavrnilo je zahtevo podjetja, da mu Španija izplača 300.000 evrov za shranjevanje in ohranjanje zaklada v preteklih letih.

Pri Odyssey Marine Exploration z razsodbo niso zadovoljni. "Španija se je v tem postopku obnašala izredno kratkovidno," je v izjavi za javnost povedala svetovalka podjetja Melinda MacConnel.

"Niso upoštevali visoke cene shranjevanja in ohranjanja teh kovancev, prav tako pa niso pomislili na to, da v prihodnosti nihče več ne bo poročal o najdbah iz morskih globin. Vse najdbe, ki bi lahko potencialno zanimale Španijo, bodo skrivali ali, še huje, talili in preprodajali na eBayu," je pojasnila.

Komentarjev 2
  • reider 17:34 19.februar 2012.

    Je bilo dodeljeno španski vladi.............HAHAHA saj tudi njeno ni.Tega zlata se drži kri revnih mučenih in izgaranih ljudi!!HEh tudi španci ga nebote dolgo potrebovali. Predvidevam, da vsak le po kakih 30-50 let,potem pa ga poste pustili tukajhehehe

  • privat 10:18 19.februar 2012.

    no zdaj je španija isplula iz krize ,če to vse lepo prodajo..17 ton starega zlata