Svet
18 ogledov

Dveletnik še vedno puha

Če ne dobi cigarete, se začnejo izbruhi jeze. (Foto: CBS) Žurnal24 main
Eden od najmlajših kadilcev na svetu, Ardi Rizal, se ne more odpovedati kajenju. Pomagati mu niso mogli niti strokovnjaki.

Šest tednov je minilo od objave fotografij dveletnika iz Indonezije, ki pokadi okoli 40 cigaret na dan. Ardija Rizala so ponovno obiskali novinarji, ki so presenečeni ugotovili, da starša nista storila nič, da bi svojega malčka odvadila od kajenja. Pomagala niso niti prizadevanja oblasti, ki so malčku ponudile strokovno pomoč.

Ardi še vedno pokadi dve škatlici cigaret na dan. Njegova starša Rizal in Diana sta povedala, da se zavedata škode, ki jo malčku povzroča nikotin. „Kljub temu mu dovoliva kaditi, saj se le tako lahko izogneva njegovim izbruhom jeze,“ sta povedala.

„Upava, da bo nehal. Ne moreva prenašati njegovih izbruhov, poleg tega pa naju je strah, da bi se poškodoval,“ je povedala dečkova mati, ki ne vidi druge rešitve, kot da sprejme sinovo odvisnost. Ardi je začel kaditi pri enajstih mesecih. Prvo cigareto sta mu ponudila starša, saj je bil malček menda precej nemiren medtem ko sta starša prodajala ribo na tržnici.

Pediatrinja Alanna Levine je povedala, da je malček očitno odvisen od nikotina. „Posledice bi bile lahko zelo hude. Takšni otroci, pa tudi tisti, ki so pasivni kadilci, so zelo pogosto nagnjeni k različnim boleznim, infekcijam, vnetjem ušes in okužbam dihal,“ je povedala  Levinova. „Ardijeva pljuča se še vedno razvijajo, zato bo kajenje na dečku pustilo trajne posledice,“ je še dodala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.