Svet
45 ogledov

Dvignili zapornice in poplavili mesta

Mississippi Louisiana poplave
1/6
Žurnal24 main
Po 40 letih so prvič spet odprli zapornico Morganza v ameriški zvezni državi Louisiana na reki Misisipi. Nekatera območja bodo poplavljena z do pet metrov visoko vodo.

V Louisiani na reki Misisipi nameravajo z odprtjem zapornice rešiti velika mesta, katerim grozijo narasle vode. S tem naj bi rešili na tisoče domov, poplavljena pa bodo manj naseljena območja. Iz številnih manjših mest so prebivalce že evakuirali, saj bodo poplave povzročile precejšnjo škodo.

Odprtje treh zapornic
Inženirji ameriške vojske načrtujejo z odprtjem zapornice Morganza Floodway postopno spuščanje vode. Po odprtju Morganze so odprli še dve zapornici, in sicer Birds Point – New Madrid Floodway in Bonnet Carre Spillway. S tem so prvič naenkrat odprte kar vse tri zapornice.

Misisipi je tretja najdaljša reka v Severni Ameriki in ima četrto največje rečno področje na svetu. Fotografije trenutnega stanja si oglejte v galeriji.

Rešili New Orleans, izselili 25 tisoč ljudi
Po ocenah inženirjev bi to moralo zadostovati za rešitev New Orleansa ter prestolnice Louisiane, Baton Rougea. Narasla voda se je že razlila po bližnjih delih Mehiškega zaliva – s teh območij so denimo izselili 25 tisoč ljudi.

Kot zanimivost: če ne bi dvignili zapornice, bi se po ocenah strokovnjakov lahko New Orleans znašel kar šest metrov pod vodo. S temi nadzorovanimi poplavami pa bodo preplavili 1,2 milijona hektarjev površine, kjer je okoli 11 tisoč hiš in drugih objektov. Ponekod bo gladina vode znašala pet metrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.