Svet
17 ogledov

Dvojčka spet nad Zuckerberga

Dvojčka sta želela več denarja, a jima ni uspelo. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Tyler in Cameron Winklevoss, ki sta zaradi domnevne kraje ideje o Facebooku v žep spravila 65 milijonov dolarjev, se vračata s trditvijo, da nista poznala dejanske vrednosti podjetja. Želita več denarja.

29-letna dvojčka Winklevoss, ki sta ustanovitelja Facebooka Marka Zuckerberga obtožila, da jima je ukradel idejo o socialni mreži, se podajata v boj z novo tožbo.

Tyler in Cameron, oba imata profil na Facebooku, sta prepričana, da predhodna poravnava s 26-letnim Zuckerbergom, težka dobrih 65 milijonov dolarjev, ni bila dovolj visoka, saj naj bi jima nekdanji prijatelj in ustanovitelj družabne spletni strani lagal o dejanski vrednosti podjetja. Dvojčka obenem zatrjujeta, da ju je Zuckerberg prevaral tudi pri vrednostnih papirjih, zaradi česar zahtevata dodatno plačilo. Višina tega zaenkrat ostaja skrivnost.

Iz Facebooka sporočajo, da imata dvojčka napad kesanja zaradi prehitro sklenjene pogodbe, poleg tega pa so njuni odvetniki pred sklenitvijo sami izračunali vrednost podjetja.

Domnevna kraja jima prinaša milijone
Dvojčka in Zuckerberg so leta 2003 študirali na ameriški univerzi Harvard. Tyler in Cameron sta Marka prosila, naj jima napiše kodo za socialno mrežo Harvard Connection (HC). V nadaljevanju je Zuckerberg zasnoval lastno mrežo thefacebook.com, ki se je kasneje preimenovala v facebook.com in postala največja spletna družabna mreža z več kot 500 milijoni uporabniki, letni prihodki podjetja pa se ocenjujejo na 800 milijonov dolarjev.

Dvojčka sta Zuckerberga tožila na podlagi kraje intelektualnega lastništva, leta 2008 so se tudi pogodili. V tem času se je ustanovitelj Facebooka povzpel na 35. mesto Forbesove lestvice najbogatejših Američanov. Njegovo osebno bogastvo se ocenjuje na 6,9 milijarde dolarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.