Svet
13 ogledov

Dvolični zahod

Najbolj odmevni protest letos je bil v Egiptu, kjer so ljudje na ulicah vztrajal Žurnal24 main
Letos po svetu izjemno veliko vstaj ljudstev. Kunič: “Smo v času ključnih sprememb.”
Svet vs. Gadafi
Mednarodne sile. Uničili smo libijsko zračno obrambo, je dejal visoki britanski poveljnik Greg Bagwell. Zdaj naj bi nemoteno leteli nad Libijo in napadali kopenske sile. V 24 urah so izvedli 175 preletov.

“Zelo verjetno bo v celotnem arabskem svetu prišlo do sprememb sistemov. Zanimivo bo, kako bo Bližnji vzhod, torej Izrael in Palestina, to doživljal. Smo v času ključnih sprememb,” napoveduje Jožef Kunič, predsednik Slovenskega društva za mednarodne odnose (SDMO). Poznavalec mednarodnih odnosov Milan Brglez dodaja: “Mislim, da se ta zadeva na Bližnjem vzhodu še nekaj časa ne bo polegla. Po eni strani gre za domino efekt.

Letošnje vstaje ljudstev
V Egiptu in Tuniziji so protestniki dosegli odstop predsednikov. V Iranu in Iraku večjih sprememb ni bilo.

Ta del sveta večinoma pozna diktatorske režime. Ti pa so pogodu zahodu, zato ne se ne odzove.

Jožef Kunič, SDMO

 

Sudanci so protestirali v času referenduma, v Jemnu, Siriji, Alžiriji, Bahrajnu, Maroku in Jordaniji pa demonstracije izbruhnejo vsake toliko. Zadnji aktualni upor je v Libiji. “Intervencija je tam po mojem upravičena, drugo pa je, ali bo prav izpeljana. Meja med napadom in pomočjo k spremembam je strahovito tanka,” o posredovanju mednarodnih sil pravi Kunič, Brglez pa doda: “Spremembe ne bodo nujno takšne, kot bi si elita na zahodu želela.”

Sedijo na nafti in zatirajo
Vstaja v Libiji marsikoga ni presenetila, že kmalu pa lahko izbruhne tudi drugje. Brglez opozarja: “So še drugi primeri, ko avtokratski režimi v zalivu dobesedno sedijo na nafti in sodelujejo v zatiranju protestnikov. Zahod se ne odzove, ker je odvisen in mu ustreza predvidljiv režim.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.