Svet
10 ogledov

Dvomilijonska donacija Vatikana

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Vatikan bo financiral raziskavo potencialne uporabe odraslih izvornih celic v zdravljenju bolezni črevesja ter morebitnih drugih obolenj. Tako bo doniral dva milijona evrov.

Uradni Vatikan strogo nasprotuje raziskavam embrionalnih izvornih celic, saj te vključujejo uničenje zarodkov. Ne nasprotuje pa raziskavam odraslih izvornih celic.

Leta 2007 je papež Benedikt XVI. ocenil, da tovrstne raziskave spoštujejo človeško življenje, ki se v skladu z naukom Cerkve začne ob spočetju.

Donacija Vatikana medicinski fakulteti univerze v Marylandu bo znašala dva milijona evrov, so v petek razkrili uradni viri. Projekt raziskav je še v začetni fazi, zato bo zagotovo trajalo še več let, preden bo ugotovitve mogoče uporabiti v kliničnem zdravljenju.

Obstajajo še druge možnosti
Vatikan si je v preteklosti prislužil precej kritik zaradi nasprotovanja raziskavam potencialne uporabe embrionalnih izvornih celic.

Vendar Cerkev vztraja, da obstajajo še alternativne možnosti, v katere bi se morali usmeriti znanstveniki. K temu želi sama pomagati tudi z napovedano donacijo.

Prednost izvornih celic
Znanstveniki sicer opozarjajo, da so embrionalne izvorne celice še posebej pomembne zaradi njihove lastnosti pluripotentnosti, kar pomeni, da je celica sposobna tvoriti vse telesne celice.

Pri odraslih razvojnih celicah ta lastnost ni tako izrazita. Iz tega razloga naj bi imele embrionalne izvorne celice veliko večji potencial pri zdravljenju bolezni, kot so diabetes, Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.