Svet
14 ogledov

Džibril: Gadafi ubit na željo tujih sil

Mahmoud Jibril EPA
Nekdanji vodja Libijskega prehodnega sveta Mahmud Džibril meni, da je bil polkovnik Gadafi ubit "na zahtevo ene od tujih sil", ki je želela polkovnika za vedno utišati.

"Razkril bi lahko preveč skrivnosti," je ob konferenci na ameriški univerzi Harvard povedal Mahmud Džibril. "Bil je črna skrinjica celotne države. Imel je preveč poslov in dogovorov s preveč svetovnimi voditelji. Vsi ti podatki pa so z njegovo smrtjo na žalost izgubljeni," je po pisanju Bloomberga povedal Džibril.

"Zaradi odsotnosti vladnega aparata vsako tujo silo zdaj v Libiji skrbijo le lastni interesi. Nobena ni izključena," je še povedal Džibril.

Izrecno se je obregnil ob Katar, ki po njegovih podatkih podpira Abdela Hakima Belhadža, ki je trenutno vodja Vojaškega sveta Tripolija in najmočnejša vojaška figura v Libiji. Belhadž je bil nekoč vodja libijskih militantnih islamistov, ki jih imajo ZDA na seznamu terorističnih organizacij. Še več, po 11. septembru se je pridružil talibanom. Ameriška tajna služba CIA ga je leta 2004 prijela in poslala v Libijo, kjer je bil v zaporu vse do lani.

Po besedah Džibrila zdaj v Libiji vlada po eni strani tranzicijski svet, po drugi strani pa zmaga pripada oboroženim množicam na terenu. Poleg tega so se v Libiji po padcu Gadafija pojavile različne frakcije, kar razdeljuje državo, Džibrilovo mišljenje še povzema Bloomberg.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.