Svet
10 ogledov

Džihadisti so jim ugrabili 600 otrok

begunci EPA
Glavno mesto iraških jezidov. Ko so ga Kurdi osvobodili iz primeža Islamske države, meščani še vedno živijo v strahu. Bojijo se za svoje otroke, ki so jim jih ugrabili džihadisti. Bojijo se, da jih bodo videli kot samomorilske napadalce.

Sindžar. Župan mesta na severu Iraka, v katerem živi nekaj manj kot 90 tisoč ljudi, je novinarje CNN-a popeljal po razrušenih ulicah mesta. Peljal jih je na mesto množičnega grobišča, kjer so vojščaki Islamske države pobili mlade moške, ženske in otroke, vse, ki niso želeli z njimi. “Pobili so vse tiste, ki se niso želeli pridružiti njihovi sveti vojni,” poroča Nima Elbagir za CNN. V grobnicah naj bi bilo več kot 130 ljudi. Župan je pred ekipo CNN-a pobral del očitno otroške lobanje; komentiral je, da si želi, da bi bilo mesto nekega dne dovolj varno, da bi vanj prispeli forenziki mednarodne skupnosti in potrdili, koliko otrok je v množičnem grobišču.

Kurdske oblasti so pri tem potrdile, da imajo dokaze,da je vsaj 600 otrok iz Sindžara in okoliških mest, kjer živijo jezidi, ugrabljenih. Okrog 200 jih je pobegnilo, sprejeli so jih v begunska taborišča. Izpovedi so grozljive. “Zaradi puške, ki so mi jo dali, so me bolele roke. Če mi je padla, so me začeli pretepati,” je novinarjem povedal 8-letni deček Iman. Njegova mama je dodala, da so otroke vzeli tudi za živi ščit. “Ko so jih začela preletavati letala zahodnih sil, so otroke dvignili v zrak, da jih ne bi bombandirali,” je povedala.

Imanov 10-letni brat Assim je bil v zaporu Islamske države. “Zaprli so nas v zapor Badush. Bili so zelo nasilni. Nikoli prej nisem bil tako pretepen, mislil sem, da bom umrl. Najhuje je bilo ponoči, ko so nas preletavala letala. Stisnili smo se edenk drugemu. Trudili smo se, da ne bi jokali, ker bi nas sicer spet pretepali.” 

Nova strategija proti nasilnemu ekstremizmu

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je medtem včeraj predstavil novo strategijo proti nasilnemu ekstremizmu in poudaril, da je to neposreden napad na ustanovno listino ZN in velika grožnja mednarodnemu miru in varnosti.

Strategija z naslovom Akcijski načrt za preprečevanje nasilnega ekstremizma ima ambicijo preprečiti nasilje, ki izhaja iz strupenih ideologij, in poziva k celovitemu pristopu. To pomeni sistemski pristop, ne le s protiterorističnimi varnostnimi ukrepi, ampak tudi z obravnavanjem pogojev, ki so v ozadju radikalizacije posameznikov in nasilnih skupin.

Načrt vsebuje seznam več kot 70 priporočil državam in agencijam ZN, ki slonijo na petih med seboj povezanih točkah. Na prvem mestu je preventiva, potem načelno vodstvo in učinkovite ustanove, skupna promocija preventive ter človekovih pravic, sodelovanje celotnih vlad ter udeležba ZN. Ban Ki Moon je kot ključni pogoj za uresničitev strategije izpostavil dobro vladanje, pa tudi vladavino prava, politično udeležbo prebivalstva, kakovostno izobraževanje, dostojna delovna mesta in polno spoštovanje človekovih pravic.

Komentarjev 5
  • malonaokoli 06:48 18.januar 2016.

    naj prenehajo rojevat otroke, ki postajajo žrtve...

  • puelasedulaest 22:22 16.januar 2016.

    Kaj vendar delajo velesile, da jim nič ne morejo???

  • blueone 18:42 16.januar 2016.

    Jezidi so že veliko pretrpeli, dečke so poizkušali spreobrniti. Jezidi naj bi imeli eno najstarejših religij na svetu, ki naj bi nakazovala zametke večino svetovno velikih religij. Po narodnosti pa naj bili večinoma Kurdi.