Svet
32 ogledov

Džihadisti spet napadli, zajeli naj bi 170 talcev, 80 so jih izpustili

Mali kriza s talci EPA
Teroristi naj ne bi več imeli talcev, bilo naj bi 27 mrtvih. Boji s teroristi v zgornjih nadstropjih se nadaljujejo.

Drama s talci v Bamaku v Maliju naj bi se končala, poroča AFP. Malijski minister za varnost naj bi dejal, da teroristi nimajo več talcev, a je v zgornjih nadstropjih hotela še potekalo obleganje napadalcev. 

Medtem ko so iz hotela nosili trupla, je znova odjeknilo streljanje, pred hotelom je nastala panika, je za BBC povedal francoski novinar, ki je na kraju napada. "Vsi so mislili, da je že konec," je delal in dodal, da so razmere zdaj stabilne. 

Thomas Fessy, ki za BBC poroča izpred hotela, je dejal, da še vedno ni jasno, koliko je bilo napadalcev, ocene pa se gibljejo od od dva do dvanajst. Reševanje talcev je trajalo sedem ur, je še povedal. 

 

Po poročanju Reutersa so pripadniki mirovnih sil Združenih narodov našteli skupaj 27 trupel. Med ubitimi naj bi bil tudi član belgijskega regijskega valonskega parlamenta Geoffrey Dieudonne, poroča BBC. V Maliju je sodeloval pri usposabljanju državnih uradnikov. 

Spodaj si lahko ogledate posnetke iz hotela. 

Malijski predsednik se je na Twitterju sicer že zahvalil specialnim silam in prijateljskim državam za pomoč. Pri reševanju so pomagale ameriške posebne enote, na kraju so bile tudi francoske posebne enote. 

V luksuznem hotel Radisson Blu v Bamaku, ki ima 190 sob in je priljubljen med tujci, ki tam delajo, so vdrli teroristi z avtomatskim orožjem. Do hotela naj bi se pripeljali z avtomobili z diplomatskimi tablicami. 

"V sedmem nadstropju se odvija prava drama. Džihadisti streljajo po hodniku," so za francosko agencijo AFP povedali predstavniki tamkajšnjih oblasti. Napadalci naj bi za talce vzeli 140 gostov in 30 zaposlenih. Malijska vojska je s pomočjo enot Združenih narodov poslopje obkolila, okrog 13. ure je v hotel vstopila posebna antiteroristična enota malijske vojske.

Nekaj minut po 11. uri je agencija Reuters poročala, da so del talcev že izpustili, med drugim tiste, ki so znali citirati dele Korana. Malo po 13. uri je vest dopolnila, da so džihadisti izpustili že 80 ljudi. Ista agencija poroča, da naj bi bila na delu dva napadalca, ki naj bi ob vstopu v hotel kričala: "Alah je velik!" Nekateri lokalni mediji medtem poročajo, da naj bi bilo na delu deset napadalcev. Uradne potrditve še ni.

Odgovornost za napad naj bi prevzela skupina Al Murabitun, ki je nastala iz Al Kajde, poroča Reuters. Nekdo naj bi slišal, da so se v sosednji sobi teroristi pogovarjali v angleščini, domnevno z nigerijskim naglasom. 

"Ta teden je bila v hotelu velika mednarodna delegacija, ki sodeluje v mirovnem procesu," je za CNN dejal Olivier Saldago iz Združenih narodov. Kot so sporočile turške oblasti, je v hotelu tudi šest članov posadke družbe Turkish Airlines, med talci so tudi francoski državljani, so medtem sporočili iz Francije.

Gre za podoben napad kot pred tremi meseci, ko je nek skrajnež v hotelu v kraju Sevare ubil 13 ljudi, med drugim pet delavcev Združenih narodov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Davorin Vargek 20:04 20.november 2015.

    https://www.radissonblu.com/reservation/itineraryEntrance.do?hotelCode=BKOZH&startDate;=20151210&endDate;=20151211&rateSortFilter;=%28sort%28availableRates%29%29ta hotel ima najveć 3 nadstropja oni se pa borijo v sedmem nadstropju. smešni ste mal novinarji kak pišete.

  • galaxy3 14:50 20.november 2015.

    Mislim da se bo zgodilo tud jedersko čiščenje in tudi kemično ... to pa je tud eden od vzrokov množičnega bežanja iz sirije...

  • galaxy3 14:45 20.november 2015.

    sila enostavno ... prepovedat gradit džamije ekonomske emigrante nagnat od koder so je to težko ? mislim da ne ... evropejci so strahopetci ali pa komplet hipnotizirani da ne naredijo ničesar ...