Svet
23 ogledov

Džihadisti zadovoljni nad Trumpovo odločitvijo

Donald Trump EPA
Islamska država se norčuje odločitvi ameriškega predsednika Donalda Trumpa glede prepovedi vstopa v ZDA državljanom sedmih muslimanskih držav. Grozijo, da to ne bo preprečilo terorističnih napadov v Ameriki. Še več; menijo, da bo Trumpova odločitev pomagala pri novačenju novih pripadnikov IS.

"Vaša odločitev ne bo spremenila ničesar. Napadi se vam bodo zgodili iz Amerike, s strani Američanov, rojenih v Ameriki ameriškim staršem, ameriškim dedom in babicam," je po Trumpovi odločitvi Islamska država preko Telegram messengerja, aplikacije, ki se je v zadnjih mesecih množično poslužujejo džihadisti. Med drugim so izpostavili tudi, da je Donald Trump trenutno največji promotor Islama.

Islamska država, ki se v Iraku in Siriji bori na nekaj frontah, uradno sicer ni komentirala Trumpove odločitve, to so storili posamezniki, ki trdijo, da jim gre Trumpova odločitev močno na roko.

Prošnja Trumpu, naj naredi izjemo pri borcih

Ameriško obrambno ministrstvo je medtem včeraj sporočilo, da si bo prizadevalo pri predsedniku Trumpu doseči, da bi izjemoma dovolil vstop v ZDA tistim Iračanom, ki so pomagali ZDA oz. ameriški vojski.

Kot je sporočil tiskovni predstavnik Pentagona Jeff Davis, že sestavljajo seznam Iračanov, ki so sodelovali z ameriško vojsko, vključno z borci in prevajalci, "ki so se pri tem pogosto izpostavljali veliki nevarnosti".

Kot je znano, Trump je v petek prepovedal vstop vsem Iračanom, ne glede na to, da je Irak ključen zaveznik ZDA v boju proti skrajnim skupinam v regiji in da ima z ZDA sklenjeno tudi strateško partnerstvo. Poleg tega je vstop prepovedal tudi državljanom Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije in Jemna, pa tudi vsem beguncem za 120 dni in beguncem iz Sirije za nedoločen čas.

V teh 90 oz. 120 dneh naj bi Trumpova administracija sicer preučila kriterije za podeljevanje vizumov, da bi zagotovila, da bi bile ZDA varne pred "radikalnimi islamskimi teroristi". Toda nenadna prepoved vstopa v ZDA je minuli konec tedna povzročila veliko težav potnikom iz teh držav, ki so kljub temu, da so imeli veljavne vizume, obtičali na letališčih oz. so jih vrnili nazaj v njihove domovine.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 20:24 31.januar 2017.

    No Kramp, zdaj si ga pa resnično najebal!

  • Omega_v6 19:08 31.januar 2017.

    Z nastopom Trumpha je konec z IS-ilom!! Kdo bo jim sedaj dostavljal orožje namesto Obame??

  • Avatar čavez
    čavez 14:51 31.januar 2017.

    Džihadisti zadovoljni nad Trumpovo odločitvijo.JAZ TUDI.