Svet
5 ogledov

Džihadizem na Balkan

Takole so somalijski islamisti nedavno paradirali v podporo kolegom v Jemnu. (Re Žurnal24 main
Islamski terorizem. Izraelske informacije kažejo, da si bo za novo bazo izbral Zahodni Balkan.

Zadnje informacije jasno kažejo, da so balkanske države naslednja postaja globalnega džihada.

Tako obvestilo je izraelski zunanji minister in namestnik premierja Avigdor Liberman predal makedonskemu premierju Nikoli Gruevskemu ob nedavnem obisku v Izraelu. Islamske organizacije naj bi po izraelskih podatkih na območja, kjer živijo Bošnjaki in Albanci, že poskušale napeljati večje vsote denarja.

Islam v BiH se radikalizira

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Že nekaj let obstaja možnost za to,” opozorilo komentira Iztok Prezelj s fakultete za družbene vede (FDV). “Zahodne varnostne službe so že pred leti našle domnevni načrt Al Kaide, imenovan Balkan 2020. Po njem naj bi Zahodni Balkan postal baza za njihovo delovanje proti primarnim ciljem za napade v ZDA in EU,” pravi Prezelj.

V BiH že deset let poteka proces islamistične radikalizacije, ki pa ne kaže znakov nasilja.
Iztok Prezelj, FDV

 

In kako na grožnjo vpliva vse večja politična nestabilnost v BiH? “Tam že kakšnih deset let poteka proces islamistične radikalizacije. Ta vsaj za zdaj še ni prešla v nasilje,” razlaga Prezelj in dodaja, da je temu treba prišteti negotov politični položaj, za katerega ni videti hitre rešitve. “Mešanica seveda ni ugodna,” ugotavlja Prezelj.

Jemen ni Afganistan
Obveščevalni skupnosti očitno ni uspelo povezati pik. To ni sprejemljivo,” je bil po sestanku z vodjami obveščevalnih služb oster ameriški predsednik Barack Obama. Obveščevalne službe, ki niso preprečile božičnega poskusa razstrelitve letala, je v nepredsedniškem jeziku obtožil, da so “zasrale”.

Ker je odgovornost za poskus napada 23-letnega Nigerijca v ZDA prevzela jemenska Al Kaida, se je ta država znašla pod drobnogledom svetovne javnosti. “V nasprotju z Afganistanom jemenska vlada teh dogodkov ne podpira,” sklene Prezelj, ki dvomi, da bo šel Jemen po poti Afganistana.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.