Svet
11 ogledov

Džohar dejal, da je bil vodja brat

Džohar Carnajev EPA
Ameriški mediji poročajo, da je 19-letni osumljenec za teroristični napad v Bostonu Džohar Carnajev v ponedeljek med "zaslišanjem" pred zvezno sodnico Marianne Bowler v bolniški postelji odkimal z glavo na vprašanje, ali je bil napad del širše teroristične zarote.

Džohar Carnajev zaradi rane v grlu ne more govoriti, čeprav se mu dar govora počasi vrača. Na vprašanje, ali si lahko privošči odvetnika, je namreč odgovoril z "ne". S preiskovalci je večinoma komuniciral s prikimavanjem ali odkimavanjem glave in pisno. Preiskovalci so tako izvedeli, da je s svojim pokojnim bratom, 26-letnim Tamerlanom, sam ter brez sodelovanja s terorističnimi organizacijami pripravil in izvedel napad na cilju Bostonskega maratona 15. aprila. Carnajev je preiskovalcem prikimal na vprašanje, ali sta z bratom navodila za bombe dobila na spletu.

Prav tako je prikimal na vprašanje, če je bil njegov starejši brat, ki je v petek umrl v strelskem obračunu s policijo, vodja projekta. Sodnica Bowlerjeva je dejala, da je bil med zaslišanjem priseben in pozoren.

Obtožili so ga uporabe orožja za množično uničevanje

Carnajeva je zvezno tožilstvo obtožilo sodelovanja v zaroti in uporabe orožja za množično uničevanje, zaradi česar mu grozi smrtna kazen.

Če se bo izkazalo, da nima za izdati nikogar drugega  oziroma proti komu drugemu pričati, si bo s hitrim sodelovanjem izkopal lasten grob, ker tožilstvo ne bo imelo razloga, da mu ponudi dosmrtni zapor. Iz dosedanjih zaslišanj naj bi bil jasen tudi motiv za napad. To je islamski ekstremizem predvsem starejšega brata, čeprav brez povezav s tovrstnimi terorističnimi organizacijami.

Vendar bo za jasnejšo podobo treba počakati na uradne izjave preiskovalcev, ker je bilo v zadnjem tednu preveč prehitrih napačnih informacij.

Obtožnica navaja, da sta brata čečenskega porekla nastavila vsak svoj nahrbtnik z bombo na cilju maratona in se umaknila. Posnetek ene od kamer kaže, kako je Džohar takoj po prvi eksploziji uporabil mobilni telefon. Ko so bili pogledi ljudi uperjeni proti eksploziji, je dal nahrbtnik na tla, se umaknil in le deset sekund pozneje je odjeknila še druga eksplozija.

Džoharja bodo poslali na Kubo

Kljub pozivom nekaterih republikancev, da je treba Džoharja Carnajeva, ki je ameriški državljan, poslati v Guantanamo na Kubo in mu soditi pred posebnim vojaškim sodiščem,  se je administracija predsednika Baracka Obame odločila, da bo uporabila civilno pravosodje, ki je dovolj dobro usposobljeno za ta in podobne primere.

V Bostonu so sicer imeli v ponedeljek maše za žrtve in se jih tudi spomnili z minuto molka.

Komentarjev 3
  • Chazy Chazz 17:45 23.april 2013.

    Kapaa koj u Guantanamo prokleti republikanci jz bi cel kongres dal u Guantanamo na meat sendvich :D

  • saramara 16:56 23.april 2013.

    In trije mrtvi so bili tudi placani prostovoljci?

  • URIAH HEEP 12:35 23.april 2013.

    Ma daii.Ne zavajajte javnosti s temi ponarejenimi Ameriškimi novicami!Raje napište, da večina Američanov ne verjame uradni različici in je vse več dokazov, da je bil to False Flag attack. Slike in dejstva to dokazujejo. Ranjenci so bili plačani ...prikaži več prostovoljci, ki so vse skupaj zaigrali...Teh dokazov je že na tone.Sram vas bodi mediji, ker samo prepisujete, sami pa nič ne raziščete.