Svet
18 ogledov

E.coli buri duhove

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Izvor nevarnega seva bakterije E.coli, ki je terjal že 19 življenj, buri duhove. V nemških medijih se že pojavljajo špekulacije o tem, kje naj bi bil izvor okužbe.

Nemški mediji danes obširno ugibajo o izvoru nevarnega seva bakterije E.coli, ki je v Nemčiji terjal že 18 življenj. Po eni od teorij bi se okužba lahko širila iz neke restavracije v mestu Lübeck, drugi pa špekulirajo, da bi lahko izbruh sprožilo praznovanje obletnice pristanišča v Hamburgu.

Časnik Süddeutsche Zeitung je sicer že pred dnevi poročal, da se je z bakterijo okužil del skupine 34 sindikalistk, ki so se srečale v mestu Lübeck med 12. in 14. majem. Zbolelo jih je osem, od tega je ena umrla. Hamburška bolnišnica je prve primere bolnikov, okuženih z nevarnim sevom bakterije E.coli, sprejela sredi maja. Izbruh je od takrat v Evropi zahteval vsaj 19 življenj. Okužbe je potrdilo še deset drugih evropskih držav in ZDA.

Ena od teorij, o katerih razpredajo nemški mediji, je, da bi se okužba z bakterijo E.coli lahko razširila iz neke restavracije v mestu Lübeck. Restavracijo, v katerih je jedlo 17 ljudi, pri katerih so odkrili prisotnost nevarnega seva, so že natančno pregledali.

Druga teorija govori, da bi sprožilca lahko iskali na praznovanju obletnice hamburškega pristanišča v začetku maja. Na prireditvi, ki se je odvijala med 6. in 8. majem, je bilo okoli 1,5 milijona obiskovalcev.

Obe teoriji temeljita na ugotovitvah raziskovalcev berlinskega inštituta Robert Koch, ki je odgovoren za nadzor in preprečevanje bolezni.

V Sloveniji preplaha (še) ni
Zaradi okužb v Nemčiji v Sloveniji še ni zaznati preplaha. Rahel upad prodaje kumar in paradižnika so zaznali le v E.Leclercu. Drugje pravijo, da se zelenjava in sadje prodajata enako kot prej.

Raziskava Zveze potrošnikov Slovenije je sicer pokazala, da je na slovenskih policah v primerjavi z Avstrijo in Italijo manj kakovostnejša zelenjava. Trgovci predpostavljajo, da bi bilo razliko v kakovosti lahko moč pripisati tudi slabim nakupovalnim navadam v Sloveniji, saj le malo kupcev pri izbiranju sadja in zelenjave uporablja rokavice.

Španske kumare oprane krivde
Prve teorije, da so vzrok okužbe španske kumare ali morda nizozemska zelenjava, so bile zavrnjene. Kljub temu nemške zdravstvene oblasti odsvetujejo uživanje surovih kumar, paradižnikov in solate. Pridelovalci in prodajalci zelenjave so zato že utrpeli veliko škodo.

Še dodatno škodo pa bodo očitno utrpeli zaradi odzivov od drugod. Potem ko je Rusija že v četrtek prepovedala uvoz vse sveže zelenjave iz vseh držav članic Evropske unije, je namreč enak ukrep v petek sprejel tudi Libanon. Evropska komisija se je na odločitev Libanona odzvala enako kot v primeru Moskve – ostro je zahtevala odpravo tega "nesorazmernega" ukrepa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.