Svet
503 ogledov

Eden najvidnejših britanskih politikov zaradi laži o brexitu na sodišče

Britanski parlament
1/2
Epa
Zasebni tožnik mu očita zavajanje državljanov pred referendumom leta 2016 in volitvami leta 2017.

Nekdanji britanski zunanji minister Boris Johnson bo moral zaradi domnevnega laganja med referendumsko kampanjo o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije na zaslišanje pred sodnika, so danes sporočili iz sodišča.

Marcus Ball v zasebni tožbi očita 54-letnemu Johnsonu, da je javnost zavajal z lažnimi navedbami glede brexita. Osrednja točka je višina sredstev, ki jih Velika Britanija tedensko plača Evropski uniji. Johnson je trdil, da Združeno kraljestvo vsak teden EU izplača 350 milijonov funtov (okoli 400 milijonov evrov)..

Johnsona so za te navedbe že večkrat kritizirali, češ da gre za zavajajoče navedbe. To je namreč bruto znesek, ki ga Bruselj dobi od Londona, v to pa niso upoštevana sredstva, ki jih Velika Britanija prejme nazaj.

Boris Johnson | Avtor: EPA EPA

Sodnica Margot Coleman je danes potrdila, da se bo moral Johnson, ki je predlagan obtoženec, zglasiti na preliminarnem zaslišanju na sodišču v Londonu.

Johnson sicer velja za enega najbolj verjetnih naslednikov Therese May, potem ko je ta za 7. junij napovedala odstop s čela britanskih konservativcev in posledično vlade. Do konca julija bodo konservativci predvidoma določili njenega naslednika.

Združeno kraljestvo naj bi najkasneje do 31. oktobra izstopilo iz povezave. Dogovor o izstopu, ki ga je Mayeva sklenila z Brusljem, so britanski poslanci že trikrat zavrnili. Rešitve pa še vedno ni na vidiku.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • midos 17:52 29.maj 2019.

    taprav klovn populist nej sedi