Svet
0 ogledov

Egipčani podprli novo ustavo

Egipt referendum Reuters
Opozicija prepričana v številne nepravilnosti glede glasovanja.

Po sobotnem drugem krogu referenduma o spornem osnutku nove ustave so Egipčani v pričakovanju rezultatov glasovanja. Prvi izidi, ki so jih objavili državni mediji, sicer kažejo, da so ljudje ustavo prepričljivo podprli. Opozicija se je že pritožila zaradi volilnih prevar, v soboto zvečer pa je svoj odstop napovedal podpredsednik Mahmud Meki.

Odstopi sodelavcev predsednika

Nekdanji sodnik Meki, ki je bil na visok položaj imenovan avgusta letos, je ob odstopu dejal, da "narava politike" v Egiptu ne ustreza njegovemu profesionalnemu ozadju. Samo v minulem mesecu je tako odstopilo že sedem od 17 najvišjih sodelavcev egiptovskega predsednika Mohameda Mursija.

V soboto pozno zvečer je državna televizija poročala, da je odstopiil tudi guverner centralne banke Faruk al Ukdah, kar pa je vlada v Kairu kasneje zanikala. Kot piše ameriška tiskovna agencija AP, naj bi al Ukdah, ki je na čelu centralne banke od leta 2003, že nekaj časa skušal odstopiti, a ga predstavniki vlade prepričujejo, naj ostane.

Kot je v nagovoru po državni televiziji povedal 58-letni Meki, je skušal odstopiti že 7. novembra, a mu razmere tega niso dovolile. Kasneje sta njegov odstop odložila izraelska ofenziva na območju Gaze in pa odlok predsednika Mursija, s katerim je 22. novembra med drugim sodni veji oblasti odvzel pravico, da izpodbija njegove odločitve.

Velik del tega odloka je Mursi sicer kasneje pod pritiskom preklical, je pa ne glede na proteste in ostre kritike vztrajal pri referendumu o spornem osnutku ustave.

Volišča odprta dlje

V Egiptu je tako v soboto v 17 od skupno 27 provinc potekal drugi in obenem zadnji del referenduma o osnutku nove ustave. Z volišč so poročali o dolgih vrstah, zaradi česar so oblasti glasovanje podaljšale za štiri ure, tako da so bila volišča odprta do poznega večera oziroma do 22. ure po srednjeevropskem času.

Kot je nato po poročanju tujih tiskovnih agencij davi sporočila islamistična Muslimanska bratovščina - ta je imela večino v ustavodajni skupščini, avtorici spornega osnutka ustave, pripada pa ji tudi predsednik Mursi -, je po preštetju več kot 95 odstotkov oddanih glasov ustavo v drugem delu podprlo dobrih 71 odstotkov volivcev.

Referendum v dveh delih

Prvi del referenduma je potekal pred tednom dni, ko so volivci v desetih provincah osnutek ustave podprli s 56-odstotno večino. Po navedbah Muslimanske bratovščine naj bi tako skupaj v prvem in v drugem delu referenduma ustavo podprlo okoli 63 odstotkov volivcev. Uradni izidi bodo predvidoma znani v ponedeljek. Volilna udeležba je bila sicer v obeh delih nizka, le okoli 30-odstotna.

Referendum je potekal v dveh delih zaradi bojkota s strani velikega dela egiptovskih sodnikov, ki morajo v skladu z zakonodajo nadzorovati delo na voliščih.

Opozicija, ki je že po prvem delu glasovanja opozarjala na številne volilne kršitve, je te očitke ponovila tudi po drugem delu. Med drugim trdi, da so bila volišča v nasprotju s pravili odprta občutno dlje, kot je bilo predvideno. Islamisti naj bi poleg tega na voliščih pritiskali na ljudi, naj glasujejo za ustavo, liberalnim in levo usmerjenim volivcem ter kristjanom, ki ustavi nasprotujejo, pa preprečevali oddajo glasu.

Po prvem delu referenduma med drugim preiskujejo tudi očitke, da so nekatera volišča nadzorovali sodne sluge in ne sodniki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.