Svet
4 ogledov

Egipt bo vodil El Baradej

Mursijevi privrženci Reuters
V zadnjih 24 urah 37 mrtvih in prek 1400 ranjenih.

Novi egiptovski premier naj bi postal liberalni vodja opozicije, nekdanji direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo Mohamed El Baradej. Odločitev naj bi sprejeli na današnjih pogovorih pri začasnem predsedniku države Adliju Mansurju.

Novi premier naj bi prisegel še danes, potem ko je vojska v sredo po množičnih protestih strmoglavila predsednika Mohameda Mursija, v četrtek pa je kot začasni predsednik že prisegel Mansur.

El Baradej vodi zavezništvo liberalnih in levosredinskih strank.

V zadnjih 24 urah 37 mrtvih

Po odstavitvi Mursija so v petek v Egiptu izbruhnili spopadi med privrženci in nasprotniki odstavljenega predsednika.

V zadnjih 24 urah je po najnovejših podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje in varnostnih služb umrlo 37 ljudi, prek 1400 je bilo ranjenih.

Številka vključuje 30 oseb, ki so bile ubite v spopadih med privrženci in nasprotniki odstavljenega predsednika Mohameda Mursija, pet policistov in vojaka, ki so jih oboroženi moški ubili na Sinaju, ter koptskega duhovnika.

Protesti Mursijevih privržencev

Muslimanska bratovščina je Mursijeve privržence pozvala, naj se tudi danes udeležijo mirnih protestov. Ljudje že zbirajo pred mošejo v kairski četrti Nasr City. Tam je potekal tudi pogreb štiri ljudi, ki so bili v petek ubiti v streljanju.

Komentarjev 1