Svet
24 ogledov

Egipt: eksplozija pred krščansko cerkvijo

egipt, krščanska cerkev, napad, aleksandrija
1/12
Žurnal24 main
V egiptovskem mestu Aleksandrija je pol ure po polnoči pred krščansko cerkvijo eksplodirala bomba. Umrlo je 21 ljudi. Domnevanjo, da za napadom stoji Al-Kajda.

Po prvih podatkih tamkajšnje policije je eksplodiral avtomobil bomba, ki je bil parkiran pred koptsko cerkvijo. Kasneje pa je egiptovsko notranje ministrstvo sporočilo, da je šlo za samomorilskega napadalca.

Egiptovsko zdravstveno ministrstvo je sporočilo, da je v napadu umrlo 21 ljudi, 79 pa jih je bilo ranjenih. Ali so bili med žrtvami samo kristjani, pa ni znano.

Obe vrsti napada sta značilni predvsem za mednarodno teroristično organizacijo Al-Kajda.

Če se bo izkazalo, da za napadom stoji omenjena organizacija, bo to pod vprašaj postavilo trditve tamkajšnjega predsednik Hosnija Mubaraka, da bi bil lahko tudi Egipt del alkajdine teroristične mreže.

"V trenutku sem oglušel"
Novoletne maše v omenjeni cerkvi se je udeležilo okoli tisoč pripadnikov cerkve, je dejal duhovnik Mena Adel. Bombo je po njegovih besedah razneslo le nekaj minut po končanju maše okoli pol ene ure zjutraj.

"Zadnjo stvar, kar sem slišal, je bila močna eksplozija in v trenutku sem oglušel," je dejal 17-letni Marco Boutros, ki je ležal na bolniški postelji. "Videl sem, kako so okoli mene ležali deli telesa."

Kristjani, večinoma gre za pripadnike koptske cerkve, predstavljajo okoli deset odstotkov celotne 80-milijonske populacije Egipta.

Že v preteklosti so bili večkrat žrtev napadov in trdijo, da so v Egiptu žrtve diskriminacije.

Zadnji večji napad se je zgodil januarja 2009, ko so neznanci iz vozila streljali na kristjane na jugu Egipta in pri tem ubili sedem vernikov.

FOTOGRAFIJE SI OGLEJTE V GALERIJI.

Ogorčeni kristajani napadli muslimane

Po napadu so se ogorčeni kristjani, kot je dejala ena izmed prič, spopadli s policijo in muslimanskim delom prebivalstva. Ob tem so vzklikali: "Z našo krvjo in dušo, branimo križ"!

Fotograf ameriške agencija AP je dejal, da so protestniki vdrli v bližnjo mošejo in iz nje na ulico zmetali knjige. Nato so je med kristjani in muslimani začelo obmetavanje s kamenji in steklenicami, dokler ni posredovala policija.

Cerkev zadržuje ženski?
Al-Kajda sicer konec prejšnjega leta v Iraku izvedla več napadov na kristjane. Za napade se je odločila zaradi dveh Egipčank, ki sta se spreobrnili v muslimanki, ker sta se želeli ločiti. Ortodoksna koptska cerkev namreč prepoveduje ločitev.

Cerkev naj bi nato ženski zaprla, zaradi česar so skrajni islamisti napovedali proteste in obtožili omenjeno cerkev, da od ženske zahtevajo ponovno spreobrnitev v krščansko vero.

Al-Kajda v Iraku je tako napovedala, da bo napade na kristjane nadaljevala vse do takrat, dokler ne bo cerkev v Egiptu izpustila žensk. Koptska cerkev ob tem trditve Al-Kajde zavrača in trdi, da žensk nima zaprtih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.