Svet
20 ogledov

Egipt: nova oblast, nova politika?

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Protesti, ki zadnje dni pretresajo Egipt, bi lahko spremenili politični zemljevid arabskih in drugih držav. Nestabilnosti Egipta si najmanj želijo EU in ZDA.

Ko se bo Mubarak dokončno poslovil z oblasti, se bo lahko oblikovala vlada iz prodemokratičnih sil, v najslabšem primeru pa bi lahko zavladala oblast, ki bo zaostrovala odnose z Izraelom.

Če bi vmesno obdobje nestabilnosti trajalo dlje, pa bi to lahko, kot piše ameriška tiskovna agencija AP, povzročilo gospodarski kaos v regiji in še dodatno upočasnilo okrevanje gospodarstva v ZDA in Evropi.

Egipt ključen za Bližnji vzhod
Egipt, največja arabska država na svetu, je izrednega pomena za ameriško zunanjo politiko in glavne cilje Obamove administracije za dosego mirovnega sporazuma med Izraelci in Palestinci.

Če bi se proizvodnja nafte zmanjšala samo za pet odstotkov, bi lahko cena nafte narasla na 120 dolarjev za sodček.

To bi lahko torpediralo ranljivo okrevanje ameriškega gospodarstva, je dejal Moricci.
"Zdaj na tisoče ljudi v vladi piše politične zaznamke, na katerih poskušajo opredeliti situacije, ki bi se lahko zgodile," je dejal nekdanji ameriški mirovni pogajalec za Bližnji vzhod David Miller.

Tri opcije
"Opcija ena je Armageddon. Svet se bo razdelil. Ameriški interesi bi bili ogroženi v celoti.

Tretja opcija je: Ne skrbi, šef, ne gre za tako veliko stvar. Srednja možnost pa je, z upoštevanjem ameriških interesov, da na to usmerimo največ pozornosti,"
je dejal Miller.

Če bi se uresničil najbolj črn scenarij, bi Egiptu, Tuniziji in celo Jordaniji zavladali islamski ekstremisti. Sueški prekop in naftovod bi se lahko zaprla, prišlo bi do prekinitve mirovnega pogovora med Egiptom in Izraelom, ameriško-egiptovski diplomatski in vojaški odnosi pa bi se končali.

Nestabilnost bi lahko izkoristil Iran
Vakum, ki bi pri tem nastal, bi lahko zapolnil Iran. Ta bi lahko sprožil vojno z Izraelom in morda celo uporabil jedrsko orožje. Ameriški vpliv na tem področju pa bi bil zelo oslabljen.

Večina bližnjevzhodnih analitikov tako črnega scenarija ne predvideva. Menijo namreč, da bo oblast v Egiptu manj radikalna, na kar kažejo mirni protesti nasprotnikov Mubaraka v zadnjih dneh.

Ne pozabimo na Muslimansko bratovščino
Shibley Telhami, bližnjevzhodna študentka univerze v Marylandu, pa je dejala, da med protestniki lahko najdemo vse od mladih moških do skupine Muslimanska bratovščina, ki želi oblikovati državo, kjer bo veljalo islamsko pravo.

"Skupina je trenutno prepovedana, ampak lahko pridobi moč v kateremkoli času političnih sprememb."

Lakota in slabši dostop do hrane
"Zelo previdni morate biti glede dolgoročne nestabilnosti, saj gre za državo, kjer imate kritične probleme glede dosegljivosti hrane," pa je dejal strokovnjak za Bližnji vzhod v Centru za strateške in mednarodne študije Peter Moricci

Vse države v regiji, ki niso največje proizvajalke nafte, imajo težave z lakoto in revščino ter zaskrbljenostjo, da bi lahko bilo še huje v razmerah destabilizacije, je dejal in dodal, da bi se lahko takšna nestabilnost v Egiptu preselila v sosednje države.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.