Svet
16 ogledov

Egipt odnesel palestinsko vlado

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Palestinska vlada je odstopila. Premierju Salamu Fajadu je predsednik Mahmud Abbas že naložil, naj izbere nove ministre, ki bodo vodili posle do volitev.

Odstop egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka je sprožil odstop palestinske vlade. Zamenjavo članov so sicer že dolgo časa zahtevali tako Salam Fajad kot nekateri člani Fataha.

"Kabinet je odstopil danes. Oblikovanje novega se bo zgodilo takoj, ko bo to mogoče," je dejal eden od ministrov. Mahmud Abbas je mandat tudi tokrat zaupal Fajadu, ki ima tri tedne časa, da oblikuje novo vlado. V vladi, ki je odstopila, je le 16 ministrov, osem ministrskih mest pa je ostalo nezasedenih. Poznavalci pričakujejo, da bodo v novi vladi sedeli isti ministri.

 

Če Mahmud Abas ne bo izpeljal resnih varnostnih in političnih reform, bo njegova avtoriteta izpostavljena besu palestinskega naroda.
Sami Abu Zuhri, tiskovni predstavnik Hamasa

Do odstopa vlade prihaja le nekaj mesecev pred palestinskimi predsedniškimi in parlamentarnimi volitvami, ki so napovedane za septembra. Hamas je že napovedal, da na volitvah ne bo sodeloval, niti ne bo priznal rezultata volitev.

Hamas se je odzval tudi na zadnje dogajanje in sporočil, da bo nova vlada "nezakonita". Tiskovni predstavnik Hamasa Sami Abu Zuhri je ob tem spomnil, da parlament, v katerem ima večino Hamas, nikoli ni potrdil sedanje Fajadove vlade in da bo vsakršna nova vlada nelegitimna, če je ne potrdi parlament. Ob tem je poudaril, da mora vlada dobiti zaupnico parlamenta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.