Svet
0 ogledov

Egipt podaljšal izredne razmere

Egiptovski predsednik Mubarak je odredil podaljšanje izrednih razmer. Žurnal24 main
Egipt je znova za dve leti podaljšal sporne izredne razmere v državi, ki trajajo že od atentata na nekdanjega predsednika Anvarja Sadata leta 1981.
 

Stabilna država?

Narodni svet za človekove pravice, ki ga podpira država, je minuli teden sporočil, da ni več nobenih razlogov za izredne razmere, saj je Egipt zdaj v obdobju stabilnosti. Omenjeni svet vodi nekdanji generalni sekretar ZN Butros Butros Gali.

Odločitev je po kratki razpravi po sklepu predsednika Hosnija Mubaraka sprejel parlament, veljati pa bo začela 1. junija, naletela pa je že na kritike organizacij za varstvo človekovih pravic in opozicije.

Po mnenju egiptovske organizacije za človekove pravice Hafez Abu Sada so bile izredne razmere v minulih desetletjih eden od glavnih razlogov za kršitve človekovih pravic v Egiptu. Egiptovske oblasti so izredne razmere uporabile za zatrtje političnih nasprotnikov, vključno z največjim opozicijskim gibanjem v državi, Muslimansko bratovščino. Njeni člani so si sedeže v parlamentu tako pridobili kot neodvisni kandidati.

Iz Muslimanske bratovščine so se kritično odzvali na podaljšanje izrednih razmer, saj zanje po njihovem mnenju ni ustavne utemeljitve. Bratovščina zato namerava začeti kampanjo ozaveščanja javnosti o izrednih razmerah.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.