Svet
8 ogledov

Egipt prekinil stike s Sirijo

Mohamed Mursi Reuters
Egiptovski predsednik Mohamed Mursi je v soboto sporočil, da bo njegova država prekinila diplomatske stike s sirskim režimom in zaprla sirsko veleposlaništvo v Kairu.

Na zboru v podporo Sircem v Kairu je napovedal tudi, da bo Egipt odpoklical svojega odpravnika poslov iz Damaska, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Egipt s svojim ljudstvom, vodstvom in vojsko ne bo zapustil sirskih ljudi, dokler jim ne bodo zagotovljene njihove pravice in suverenost na njihovem združenem ozemlju," je poudaril Mursi. Ob tem se je zavzel za vzpostavitev območja prepovedi poletov nad Sirijo.

Egiptovski predsednik, ki sicer pripada sunitski stranki Muslimanska bratovščina, je tudi pozval šiitsko gibanje Hezbolah, naj konča svoje sodelovanje v sirskem 26-mesečnem konfliktu. "Hezbolah mora nemudoma zapustiti Sirijo. Nasprotujemo Hezbolahu in njegovi agresiji nad sirskim ljudstvom," je dejal.

Mursi je na zboru več tisoč navzočim povedal še, da je stopil v stik z nekaterimi arabskimi in muslimanskimi državami v želji po organizaciji nujnega srečanja v podporo sirskemu ljudstvu.

Ljudska vstaja proti režimu predsednika Bašarja al Asada je v Siriji izbruhnila marca 2011 in prerasla v krvavo državljansko vojno, ki je po navedbah ZN terjala vsaj 93.000 življenj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.