Svet
10 ogledov

Egipt: spopadi zahtevali žrtve

Protesti v Egiptu.
1/7
Reuters
V spopadih med policijo in demonstranti sta bili ponoči v Egiptu ubiti dve osebi, ena v Kairu in druga v Aleksandriji.

Spopadi med demonstranti, ki nasprotujejo sedanjim oblastem, in varnostnimi silami, so izbruhnili v soboto v Kairu, od koder so se nato razširili še v več drugih mest.

V Kairu je bilo po podatkih egiptovskega ministrstva za zdravje ranjenih 750 ljudi, spopadi pa so bili tudi v Aleksandriji, Suezu in Asuanu.

Notranje ministrstvo je sicer v sporočilu za javnost zapisalo, da policija proti demonstrantom ni uporabila strelnega orožja, temveč le "zakonita sredstva", kot je solzivec.

Tahrir spet zavzeli protestniki

Protestniki so se zjutraj znova začeli zbirati na osrednjem kairskem trgu Tahrir, kjer sta za danes napovedana dva pohoda. Zaenkrat jih je na trgu nekaj sto, dostop na trg pa nadzorujejo demonstranti sami.

Medtem so varnostne sile, ki so se po sobotnih spopadih s protestniki umaknile s trga, poostrile nadzor okoli bližnjega notranjega ministrstva.

Ne želijo, da vojska ohrani oblast

Demonstranti deset dni pred volitvami, prvimi po padcu režima dolgoletnega predsednika Hosnija Mubaraka v začetku leta, opozarjajo, da želi vojska na vsak način ohraniti oblast v državi.

Volitve se bodo začele 28. novembra, zmaga na njih pa se obeta Muslimanski bratovščini oziroma njeni stranki Svoboda in pravičnost. Ta nasprotuje smernicam, ki jih prehodna egiptovska vlada predlaga za oblikovanje nove ustave, saj naj bi utrjevale že tako veliko moč vojske.

Vojska naj bi sicer oblast v državi dokončno predala po predsedniških volitvah, katerih datum pa še ni določen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.