Svet
20 ogledov

Egipt: z živim zidom varovali muzej

Množica protestnikov pred znamenitim egiptovskim muzejem. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Čeprav Egipčani na protestih zahtevajo umik predsednika Mubaraka z oblasti, so si prebivalci in oblast enotni v eni stvari. Zlata maska Tutuankamona v antičnem muzeju mora ostati nepoškodovana.

Ko je v stavbi vladajoče nacionalne demokratične stranke v središču Kaira izbruhnil požar, ki so ga zanetile jezne množice, je egiptovski režiser Khaled Youssef vojsko prek televizije Al Arabiya pozval, da naj pazijo na znameniti egiptovski muzej. Slednji se namreč nahaja v neposredni bližini sedeža omenjene stranke.

VSE O ZADNJEM DOGAJANJU V EGIPTU V TEJ POVEZAVI.

Ob morebitnem izbruhu požara bi namreč protestniki lahko vstopili v muzej in začeli krasti neprecenljive antične predmete. V bran muzeju so se takoj postavili mlajši moški, ki so policistom vzeli orožje in okoli stavbe naredili živi zid.

"Tukaj stojim, da branim naše nacionalne zaklade," je dejal 40-letni inženir Farid Saad za ameriško tiskovno agencijo AP.

Agencija med drugim navaja tudi 26-letnega Ahmeda Ibrahima, ki je dejal, da je varovanje muzeja zelo pomembno, saj hrani "5000 let naše zgodovine. Če bi predmete ukradli, jih nikoli ne bi našli".

Muzej varovala tudi vojska
Moškim so le nekaj minut kasneje na pomoč priskočili vojaki, ki so se s tanki postavili pred muzej. Slednjega so nato varovali tako od zunaj kot znotraj.

To priložnost so nekateri vojaki želeli izkoristiti, saj je eden izmed njih želel ukrasti nekaj predmetov. Protestniki pred muzejem so ga opazili in za njim začeli vpiti "Ropar, ropar", nato pa so skočili nanj in mu preprečili krajo umetnin.

Uničeni dve mumiji
Kljub trudu pa so arheologi po pregledu muzeja ugotovili, da se je nekaterim neznancem le uspelo prebiti v stavbo. Uničili so dve mumiji, poskušali pa naj bi ukrasti tudi nekatere druge predmete.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.