Svet
8 ogledov

Egiptovska TV zaposluje le ženske v nikabih

Burka EPA
Salafist Abu Islam Abdalah je po padcu egiptovskega diktatorja Hosnija Mubaraka izpolnil svojo dolgoletno željo. Na svoji televiziji je zaposlil izključno ženske, vse pa morajo nositi nikab.

V času vladanja Hosnija Mubaraka so bili salafisti in druga skrajna islamistična gibanja močno omejeni. Abu Islam Abdalah zato do padca Mubaraka ni mogel uresničiti svoje dolgoletne želje. To je, da bi na svoji televiziji Umah TV zaposloval izključno ženske, oblečene v nikab, kar pomeni, da bi se jim videle zgolj oči.

Ideja se mu je porodila že leta 2005, a ker je ni mogel uresničiti, je sprva zaposloval izključno moške z bradami, z 20. julijem pa vsa delovna mesta zasedajo ženske, ki so med drugim režiserke, scenografinje in voditeljice, poroča World Crunch.

Vzpon salafistov

Salafisti še pred nekaj meseci niso predstavljali grožnje, potem ko so na volitvah prejeli četrtino poslanskih sedežev, pa se mnogi bojijo, da jim bo uspelo v državi uveljaviti skrajne islamistične ideje.

Zavzemajo se za uveljavitev šeriatskega prava in moralne policije ter za ločitev spolov na avtobusih, pri frizerjih in na univerzah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.