Svet
12 ogledov

Egiptovska vojska sklicala sestanek

egipt Reuters
Poveljnik egiptovske vojske, general Abdel Fatah al Sisi je za sredo sklical sestanek vseh političnih strank.

Poveljnik egiptovske vojske, general Abdel Fatah al Sisi je za sredo sklical sestanek vseh političnih strank, na katerem bodo poskušali rešiti politično krizo, ki pretresa državo zaradi spornih odločitev islamističnega predsednika Mohameda Mursija.

Na sestanek so vabljeni voditelji opozicijske koalicije Fronta narodne rešitve kot tudi predstavniki islamističnih skupin, ki podpirajo predsednika Mursija, predvsem Stranka svoboda in pravičnost in salafistične skupine. Sisi je sestanek sklical med množičnimi protesti podpornikov in nasprotnikov referenduma o novi ustavi, ki ga je Mursi sklical za soboto.

Osnutek nove ustave, ki ga je spisala ustavodajna skupščina, v kateri imajo večino islamisti, je sprožil najhujšo politično krizo v Egiptu od lanskega strmoglavljenja predsednika Hosnija Mubaraka. Minuli teden je nasilje med nasprotujočimi si protestniki terjalo sedem življenj, več sto ljudi pa je bilo ranjenih.

Vodilno združenje egiptovskih sodnikov pa je danes sporočilo, da 90 odstotkov njegovih članov ne bo nadzorovalo sobotnega referenduma o ustavi. Analitiki ocenjujejo, da ta odločitev verjetno ne bo preprečila izvedbe referenduma, vzbuja pa dodatne dvome v legitimnost procesa priprave nove ustave.

Mursijev namestnik je sporočil, da bi se lahko referendum razvlekel na več dni, če ne bo dovolj sodnikov, ki bi nadzorovali glasovanje. Skupina sodnikov, zvestih Mursiju, je sicer napovedala, da ne bo bojkotirala glasovanja

Komentarjev 1
  • Žurnalček 00:37 12.december 2012.

    Slovenska ga je že , v gostilni " Pr´ Mrak " pa nič o tem ne pišete . Zakaj vas tako zanima svet , ko pa se vam to dogaja pred nosom? Se ne upate ali ne veste ali se ...prikaži več delate blesave in s tem delate blesave tudi nas ! Pritisnite na SOVO in zahtevajte poročilo, če že želite SO dobro !!