Svet
13 ogledov

Ekologi bi se zgledovali po Irski

Minister Roko Žarnić ne namerava ustreči pobudi nekaterih poslancev za dodatno o Žurnal24 main
Sklad. Na leto bi s sončnimi celicami opremili sto šol in vrtcev, v 10 letih bi počistili vsa divja odlagališča.

Vrečke. “Naš predlog je v grobem uvedba okoljske takse na plastične vrečke po vzoru Irske in obenem ustanovitev posebnega ekosklada, kamor bi se stekala sredstva iz tega naslova,” so pojasnili Ekologi brez meja. Včeraj so namreč poslali predlog za srečanje z ministrom za okolje in ministrom za finance, saj ju želijo seznaniti s problematiko plastičnih vrečk in svojimi predlogi zakonodajnih rešitev.

Na Irskem tak ekosklad po njihovih navedbah upravlja in nadzoruje ministrstvo za okolje, prihodki iz takse so namensko usmerjeni na primer v programe za zmanjševanje odpadkov, dejavnosti za predelavo odpadkov, raziskave in razvoj na področju ravnanja z odpadki in podobno. “Če bi se zgodila realizacija tega sklada v Sloveniji, bi iz tega vira lahko na primer vsako leto s sončnimi celicami opremili sto slovenskih šol in vrtcev, v desetih letih pa bi lahko počistili vsa divja odlagališča v Sloveniji,” so še pojasnili.

Okoljski minister Roko Žarnić se je medtem negativno odzval na pobudo šestih poslancev SD in Zaresa za dodatno obdavčitev embalaže, o kateri smo že pisali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.