Svet
20 ogledov

Ekonomija bi zdržala

Porast emisij je skladen z gospodarskim okrevanjem. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Stroški. “V pravni državi tisti, ki onesnažuje, tudi plača,” pravi ekonomist Rado Pezdir.

Dve tretjini Evropejcev menita, da bo boj proti podnebnim spremembam pomagal evropski ekonomiji. To piše v danes objavljeni raziskavi Eurobarometer.

Na današnjem okoljskem posvetu pred københavnskim vrhom v Ljubljani pa je bilo slišati tudi nekaj skepse do zdajšnjih ekonomskih modelov.

Okoljski stroški previsoki
“Družba živi na predpostavki stalne rasti, želje po imeti več, vendar planet tega preprosto ne prenese več,” meni Lidija Živčič iz društva za sonaraven razvoj Focus. Dvom v to, da lahko zdajšnji model kapitalizma uspeva tudi v primeru, ko so v cene dobrin vključeni okoljski stroški, pa je izrazila klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj.

“Vse odvisno od države”
“V normalni državi bi moral vsak onesnaževalec plačati za toliko, kolikor onesnaži,” meni ekonomist Rado Pezdir. Dodaja, da je v ekonomski teoriji to zelo jasno opredeljeno in da tovrstne predpostavke upošteva tudi kapitalizem. “Kjer to ne deluje, je to krivda slabe pravne države in ne tržne ekonomije,” pravi Pezdir.

Dvomi tudi v to, da bo boj proti podnebnim spremembam znova dvignil evropsko gospodarstvo. “Navadno gre le za subvencioniranje, ne pa spodbujanje učinkovitosti rabe virov in zmanjševanje negativnih zunanjih posledic,” še meni Pezdir. Dodaja, da z jemanjem enim in plačevanjem drugim, da ne onesnažujejo, v ekonomskem smislu ni narejenega kaj dosti.

Slovence skrbi podnebje
Kar 78 odstotkov Slovencev in dve tretjini Evropejcev meni, da so podnebne spremembe zelo resen problem, še kaže raziskava Eurobarometer. Da vlada glede te težave stori premalo, meni 81 odstotkov Slovencev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.